Най-много са нарушителите с фалшив ТЕЛК в Силистра , Разград,

...
Най-много са нарушителите с фалшив ТЕЛК в Силистра , Разград,
Коментари Харесай

Иван Гешев: Половината от инвалидните пенсии отиват при хора, които са здрави

Най-много са нарушителите с подправен ТЕЛК в Силистра, Разград, Монтана, Перник, Габрово и Враца

" От министър-председателя Бойко Борисов беше предоставено на Министерство на вътрешните работи, а на мен от главия прокурор да се извърши разбор и да се задействат механизмите, с които разполагаме за наказателно-правен разбор и осъществяване на инспекции за документни закононарушения, касаещи приемането на инвалидни пенсии от ТЕЛК и обвързваните с това обществени услуги ". Това съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев по време на конференция по отношение на формирани досъдебни производства и инспекции на територията на цялата страна във връзка източване на средства от Национален осигурителен институт посредством подправени ТЕЛК, написа " Фактор.бг ".

``
реклама

След осъществен подобен разбор бяха събрани съвсем всички производства през последните 5 години, касаещи приемане на инвалидни пенсии с неистинен документи ", сподели той.
" Установи се, че в избрани райони процентът на инвалидните пенсии доближават до 28 % от всички пенсии на съответната област. Най-големият % е в Силистра, Разград, Монтана, Перник, Габрово, Враца. В резултат на тази разбор бяха подхванати дейстия с Министерство на вътрешните работи и районните прокуратури и започнаха инспекции и досъдебни прозиводства ", сподели Гешев.

По думите му следва осъществяването на такава активност и в останалите регионални градове. Оказва се, че при извършените разпити на стотици лица като първичното усещането е, че 70% от лицата, с които се беседва не знаят от какво са заболели, не знаят какви документи трябват за ТЕЛК, не знаят дали са ходили пред ТЕЛК, не знаят дали са били приети в болница или не.

В Силистра се основава усещането, че цели села са с инвалидни песнии. Получават се подправени хоспитализации, от които никой не може да каже каква е вредата за здравната каса. Половината от инвалидните пенсии отиват при хора, които са здрави, сподели Гешев. По думите му чакат се обвинявания в околните няколко дни.

По думите на Иван Гешев ситуацията е ужасяващо. Над 200 лица досега са разпитани до момента. Установено е, че делът на пенсиите за неработоспособност заради общо заболяване напоследък нарастват, стана ясно от прокуратурата. Направено е обосновано съмнение, че става дума за фиктивно издаване на документи.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР