Най-много пернати са регистрирани по Черноморското крайбрежие и река ДунавОбщата

...
Най-много пернати са регистрирани по Черноморското крайбрежие и река ДунавОбщата
Коментари Харесай

Ура, патките се завръщат!

Най-много пернати са регистрирани по Черноморското крайбрежие и река Дунав


Общата бройка е 361 933


Три пъти повече водоплаващи птици са регистрирани в България. Освен увеличената бройка са открити и редки и непредвидени типове. Данните са от 43-то броене на зимуващите водолюбиви птици у нас, осъществено на 12 и 13 януари т.г. от специалисти на Българското сдружение за отбрана на птиците, Изпълнителната организация по околна среда, Регионалните инспекции по околната среда и водите и ловни сдружения от Националното съдружие на ловците и рибарите в България.

Общата бройка на откритите типове птици е 361 933, до момента в който през 2018 година са следени едвам 130 000. Резултатите на база 70% от събраните данни демонстрират, че този януари птиците по нашите земи са три пъти повече, в сравнение с през по-топлата зима на предходната година, оповестяват от Българското сдружение за отбрана на птиците.

Най-много птици са регистрирани по Черноморското крайбрежие и река Дунав, където се намират и най-големите влажни зони в страната. По тези места са преброени 120 000 огромни белочели гъски и 3500 от международно застрашените червеногуши гъски. Трите най-многочислени водолюбиви типове птици са: зеленоглавата патица, елементарната лиска и огромният корморан. Високи са численостите и на големия гмурец и зимното бърне.

Край Шумен има взрив, както на бройка, по този начин и на видово многообразие – 3 254 птици са избрали да зимуват на язовирите “Тича ” и “Шумен ”, а м.г. по същото време са били 1 269.

На “Тича ” са открити по-голяма част от пернатите – 2 658, там и видовото многообразие е най-голямо. Най-многобройни са били ятата на зеленоглавите патици и лиските. Установени са да зимуват и огромна бяла чапла, сива чапла, огромна белочела гъска, поен и глух лебед.

За пръв път тази година множеството от екипите, взели участие в среднозимното броене, използваха мобилното приложение SmartBirds Pro за въвеждане на данните благодарение на таблети и смарт телефони, което разреши бързо и елементарно да бъдат основани записите и обработени данните.

От аления лист


Червеногуша гъска гнезди край Дунав


Прочулата се, като мотив за закъснение строителството на моста при Видин – Калафат, червеногуша гъска, 5 години след влизането в употреба на мегасъоръжението е засечена да гнезди край река Дунав. От включените в Световния червен лист птици у нас зимуват още кафявоглавата потапница, ледената потапница, тръноопашатата потапница, кадифената потапница и ушатият гмурец.

Установени са и 6 посевни гъски, необичаен зимуващ тип за България, както и белобуза и гривеста рибарки от региона на Бургас, които се размножат в страната, само че не е типично да остават през зимата. Сред редките зимни посетители са преброените 7 сиви жерави, една кадифена потапница в река Дунав, както и два огромни брегобегача. Изненадващо е наблюдението на две патици мандаринки, които произлизат от Източна Азия и евентуално са избягали от зоопарк.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР