Най-много командировани работници има в Германия (419 хил. към 2014

...
Най-много командировани работници има в Германия (419 хил. към 2014
Коментари Харесай

Мнения Daily - Социален дъмпинг или свободно движение на работниците

Най-много командировани служащи има в Германия (419 хиляди към 2014 г.) и Франция (178 хил.), като множеството работят в строителството

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Опитът на Макрон да съблюдава предизборното си заричане заплашва правилата на свободно придвижване на хора и отворения пазар в Европейски Съюз. Още по тематиката
Макрон и Борисов: Много обич с малко нюанси

България поддържа самодейностите на френския президент Еманюел Макрон за промени в Европейски Съюз с нaдеждата, че това ще й помогне за Шенген и еврозоната
25 авг 2017
Франция ще поддържа желанието на България за влизане в чакалнята на еврозоната
25 авг 2017
Макрон ще опита да промени статута на командированите от Източна Европа

За три дни той ще се срещне с водачите на Австрия, Чехия, Словакия, Румъния и България
22 авг 2017 Икономика
Социален дъмпинг или свободно придвижване на служащите

Текст на Адриан Николов за седмичния бюлетин на ИПИ

Обиколката на френския президент в Източна Европа, част от която е и визитата му в България, си слага за цел – сред доста други – да договаря в интерес на изменянето на разпоредбите за командированите служащи в Европейски Съюз за унищожаване на " нелоялната конкуренция " на източноевропейски служащи в западноевропейски страни.
Практиката, станала известна като " обществен дъмпинг ", има няколко форми – най-простата от тях е, че служащите от някогашния Източен блок са склонни да работят с по-ниско възнаграждение спрямо локалните. На този фронт обаче мъчно могат да бъдат въведени ограничавания, без да бъде нарушено фундаменталното право на придвижване на служащите в границите на Европейски Съюз. При командировките са налице само условия да се заплаща минималната заплата на страната, в която е командирован работникът; той резервира правото си да заплаща обществени осигуровки в личната си страна вместо по-високите в страната, в която е командирован. Това може да се случва за интервал до 3 години, а предлагането на френския президент е за съкращаване до една година.

Размерът на командированата работна мощ в целия Европейски Съюз е към 1.92 млн. през 2014 година - даже и темпът на напредък да се е запазил, евентуално сега е малко над 2 млн. на фона на над 240 млн. стопански дейни. Най-много командировани служащи има в Германия (419 хиляди към 2014 г.) и Франция (178 хил.), като множеството работят в строителството. С други думи, командированите служащи са релативно дребна част от работната мощ на приемащите страни, с цел да въздействат доста на пазара на труда.

Няма спор, че заплатите в източноевропейските и западноевропейските страни са сензитивно разнообразни. Това обаче е артикул от доста особеното им икономическо развиване, а не на целенасочена политика на угнетяване на заплащането в новите страни членки. Не на последно място коства си да се замисли дали Европейски Съюз изобщо включва принцип на равно възнаграждение сред обособените страни членки.

С други думи, предлагането на френския президент, от една страна, наподобява на стихия в чаша вода, защото визира проблем с релативно дребен обсег и минимално въздействие и наподобява най-много на осъществяване на предизборно заричане. Изпълнението му обаче заплашва правилата на свободно придвижване на хора и отворения, конкурентен пазар в границите на Европейски Съюз.
Еманюел Макрон и Бойко Борисов в резиденцията " Евксиноград " край Варна

Фотограф: STOYAN NENOV
-------------
Позиция
Източна Европа обърка сметките на Макрон

Текст на Роберт Шварц за Deutsche WelleМакрон към този момент би трябвало да е схванал, че неговата интерпретация на " европейския дух " е едностранчива.
Поне след късото си посещаване в Източна Европа Макрон към този момент би трябвало да е схванал, че неговата интерпретация на " европейския дух " е едностранчива. Броят на командированите служащи в страни от Европейски Съюз съставлява по-малко от 1 % от всички европейски служащи. И опитът на Макрон да ги изкара виновни за безработицата във Франция е прекомерно транспарантен. Това е опит за отклонение на вниманието от дългогодишните структурни проблеми в личната му страна. Освен това Макрон, наподобява, умишлено не помни, че френските търговски вериги Carrefour или Auchan са изтласкали съвсем напълно от пазара по-малките компании в Източна Европа. Такива са разпоредбите на играта в свободното европейско икономическо пространство, от които печелят и френските компании. Опитът за " реформиране " на трудовия пазар в Европейски Съюз посредством протекционистки ограничения е допустимо най-лошият сигнал за спасяването на " европейския дух ".

----------
Моля, спазвайте приличието, господа!

Текст на Огнян Минчев от фейсбук профила му, илюстриран с кадър от репортаж на Българска национална телевизия

Фотограф: Капитал Официалните позиции изискват отговорност и придържане към правила.
На публично честване на Шипченската епопея се показва знаме на терористична сепаратистка организация, формирана от престъпни детайли (самопровъзгласилата се " Донецка национална република " на проруски сепаратисти в Украйна - бел. ред.). То е въпрос не на идеология и политически пристрастия - въпрос е на държавническа отговорност да не допуснеш това да се случва пред очите ти. Имам поради както президента Радев, по този начин и всички останали публични лица на празненството. В България сходни безобразия се извиняват с причини на " висша държавна мъдрост " - един тип " би трябвало да пазим и развиваме връзките си с Русия, които са от основно значение за нас, изключително в днешната напрегната интернационална конюнктура ". Подобни русофилстващи геополитици от Ганковото кафене не могат да отговорят на един обикновен контравъпрос - а не би трябвало ли да пазим и развиваме връзките си с Украйна – 40-милионен наш комшия през Черно море, с който ни свързват не по-малко исторически връзки и сегашни ползи, в сравнение с с Русия? Оставям настрани моралното измерение на казуса - обществено и публично да игнорираш битката за независимост и национална самостоятелност на един народ като украинския. У българските русофили, изключително от болшевишки генезис, не се следи съществуването на орган за морални усеща. Но не мога да оставя настрани директното жертване на българския народен интерес - потребността от развиване на дълготрайно съдействие и почитание сред народите и страните на България и Украйна. Вие по какъв начин ще се почувствате, в случай че на публично събитие в Киев, в наличието на президента на Украйна бъде развят флаг на - не дай си Боже - нападателна сепаратистка организация против България?
Моля, спазвайте приличието, господа! Официалните ви позиции изискват отговорност и придържане към правила. Защото демонстрирате боязън и мижитурщина - за сходно безсрамие от Москва няма даже да ви потупат по рамото.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР