Най-много изгубени домашни кучета има около Нова година заради пиротехниката,

...
Най-много изгубени домашни кучета има около Нова година заради пиротехниката,
Коментари Харесай

Заря и пиротехника по празниците: Силните гърмежи плашат домашните любимци

Най-много изгубени домашни кучета има към Нова година поради пиротехниката, която се употребява всеобщо в празничните дни. За това предизвестяват от фондация „ Четири лапи”.

Силните гърмежи от пиратки, както и ярките светлини от фойерверки в новогодишните дни, провокират суматоха и дезориентация при доста домашни животни.

„ Когато се разхождат в парка и чуят тези гърмежи, животните изпадат в суматоха. Опитват се да избягат оптимално надалеч от шума и светлината и да се крият. След това се пробват да се върнат или на мястото, което са изгубени, или да се приберат вкъщи”, разясни доктор Мариана Иванова.

По тази причина Георги Георгиев е изгубил Оскар на алея в Борисовата градина.

„ Оскар се загуби, до момента в който бяхме на разходка в навечерието на празниците в Борисовата градина. Както си вървеше до мен умерено, и стартира заря откъм стадиона и той се подплаши и под паника побягна. Аз се пробвах да му викна, да го настигна, само че просто реакциите му бяха притъпени от паниката”, споделя стопанинът.

За да избегнете случай с домашния си любим, специалистите поучават да разхождате кучетата по опция в светлата част на денонощието. Използвайте разнообразни благоприятни условия за джипиес следене и просто не ги пускайте от каишката.

Ако загубите кучето си, потърсете го в групите за изгубени кучета в обществените мрежи или в най-близкия подслон.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР