Най-много има между Черноморец и созополския остров Свети Иван, и

...
Най-много има между Черноморец и созополския остров Свети Иван, и
Коментари Харесай

Морето завря от паламуд

Най-много има сред Черноморец и созополския остров Свети Иван, и при устието на Ропотамо


Пасажите с едри риби се появили още преди месец


„ Морето ври от паламуд. Пасажите се появиха още началото на септември, само че никой не вярваше, че рибата ще е толкоз доста. Радваме се като деца ”, описват риболовци от Бургас пред „ Труд ” и се кръстят нещо да не скапе слуката им.

Първоначално паламудите били дребни – по 250 грама, само че бързо стигнали съвсем до кг. Причината за това е, че имало доста „ ем ”- дребна транспарантна бяла рибка, наречена „ ува ”, с която паламудът се хранел, споделя рибарят Жельо Попов от селището Ченгене скеле край Бургас.

„ Много наедрял и рано пристигна тази година ”, изяснява Попов. През ветровитите дни, които хванаха предходната седмица, в морето влизали единствено огромните лодки – „ Казваме им „ мичуринките ”, тъй като едно време ги правеха в цех в Царево, чието остаряло име е Мичурин ”, прибавят сътрудниците му. Слуката била ненадейно добра – по 10 каси на лодка на вечер. Най-много били пасажите сред Черноморец и созополския остров Свети Иван, както и при устието на Ропотамо.

На рибната борса „ Краснодар ” в Бургас пресният паламуд в този момент върви по 8 лв. килото. По сергииге има и наедрял чернокоп – по 8- 9 лв., тъй като още е ъгъл, и по- малък сафрид – по 6 лв. за кг.
 Докато чакат морето да стихне, риболовците си пробват шанса в езерото край Варна. Докато чакат морето да стихне, риболовците си пробват шанса в езерото край Варна.
Сафрид, барбун и чернокоп радват и риболовците по Северното Черноморие. В последната септемврийска седмица е имало и добър улов на малък паламуд, само че сега лодките стоят вързани по кейовете поради бурното море. Стопаните им не се тормозят, тъй като чакат мощен сезон.

Първите белези са налице – за разлика от предходната нулева година, в този момент морето ври от чернокоп. Затова цената му на борсата във Варна падна двойно за дни от 15 до 7-8 лева./кг. Сафридът също поевтиня от 8 на 5-6 лева./кг, а най-дребният – граца, се продава по 3 лева като хамсията и едрата трицона. Барбунът върви по 5 лева килото, а най-евтина е цацата – 2 лева./кг. По-достъпна е цената даже на калкана, която падна от 28 до 22 лева за кило. Рибарите се надяват на богат улов чак до края на годината. Те чакат скоро и на Север да се появят наедрял паламуд и лефер, които се хранят със сафрид и барбун.

Паламудената есен сгрява сърцата на риболовците и те се стягат да консервират част от улова си с мурафет, който през годините са учили от старите морски вълци.

„ Тази година паламудът има от Царево до Созопол ”, разяснява и рибарят Георги Пейчев от Царево. – „ Предоволни сме, богата е годината. Снощи сътрудниците са хванали отново много риба, екземплярите били по 800 грама. Трябва да се внимава обаче с времето. В Черно море то се трансформира за броени минути, излизат огромни талази и мощен вятър и би трябвало да сме нащрек. Всички тези циклони, които минават в близост оказват въздействие и то бързо става доста рисково ”. Според него, есента е богата на паламуд, само че не знае по какъв начин ще е с чернокопа в техния регион.

Най-романтичният улов


Нощем пасажите светят


Уловът на паламуда е най-романтичният от всички други, въздишат риболовците. Мнозина го съпоставят с любовна игра. Вълнуващо е, тъй като дебненето е огромно. При липса на лунна светлина, нощем, лодките на риболовците стартират да пърпорят, до момента в който стигнат във вътрешността в морето. Там стартира преследването. Пасажите от риба фосфоресцират – светят в морската вода. Щом ги видят, риболовците стремително обкръжават с лодките си паламуда. Започват да викат, да дрънчат, с цел да го уплашат, тъй че той да се скупчи в средата. И тогава хвърлят мрежите.

Ако има луна, отиват във вътрешността в морето, хвърлят мрежите и чакат паламуда.

Пазар


За 5-6 лв. уловът отива при търговците


Край Ахтопол паднал и първият лефер

 В залива на Чeнгенето паламудът не влизал. В залива на Чeнгенето паламудът не влизал.
„ Снощи хванах 7 каси паламуд. Ако ги считаме по 20 кила на каса, то значи че съм наловил 140 кг ”. Това описа пред наш екип рибарят Енчо Енчев от Ченгене скеле в събота.

И той хвърлил мрежи край Черноморец. По думите му, там водата е по-чиста, а и теченията очевидно пригаждат на рибата, по тази причина се движи в този регион. В залива на Ченгенето паламудът не влизал.

Всичката риба морските я продават на търговците. Но не на пазарна, а на по- ниска цена. Като видели, че рибата е доста, търговците я изкупували по 5-6 лв. за кг.

„ За страдание няма какво да я вършим и даже на по-ниска цена я даваме ”, споделят рибарите. За веяне още било рано – рибата била мека, а и трябвало да се застуди.

В Ахтопол също са удовлетворени от есенната слука на паламуд – по 100-200 риби на лодка в събота. Ахтополчани, които имат мощна риболовна флотилия, се похвалиха, че около паламуда, в мрежите им паднал и малко лефер – първият за сезона.

Рибарите чакат хубаво време и още по- огромна слука до края на есента.

Божествените предписания


На скара, в тавичка или веян


 03-11 Класическата рецепта за паламуд е печен на скара. Вкусен е и в случай че се нареже на части и подреди в тавичка, а от горната страна се залее със сос от домати, лук, магданоз, 100-150 грама стафиди, черен пипер, сол, десетина счукани ореха и половин лъжичка кимион. Рибата се покрива със соса и се залива със зехтин, след това се пече във фурната. Консумира се с вино или мастика.

Класика е и веяният паламуд, който престоява първо в саламура, „ с цел да му се вземе кръвта ”, а след това се натъпква в едра сол и се държи в съд затрупан със сол на хладно място цели 20 дни. След това се измива и стои в чиста вода три денонощия, след това се увесва за опашката на проветриво място и се вее.

Капитан Красимир Вангелов:


Вятърничава риба е


 03-10 Паламудът е вятърничава риба. Накъдето духне вятърът, там отива. Ето, появи се, само че един месец не може да изкара – духна от северозапад,и никакъв го няма. Сигурен съм обаче, че ще се върне, тъй като рибата се въздейства от две неща- от температурата на водата и от храната. Това описа пред „ Труд ” капитан Красимир Вангелов от Несебър, който има рибарски транспортен съд и изясни: „ Водата е още топла- 22-23 градуса, а обичаната храна на паламуда – хамсията е в обилие. Появи ли се вятър от юг, югоизток или изток и пасажите ще дойдат.

В момента, капитан Вангелов и сътрудниците му ловят и много чернокоп.

Според него, пикът на паламуда е през 5-6 години. Миналата година нямало, по-миналата не бил доста.

– Сериозно количество ловихме през 2012-та година. Сега по 200-300 риби на лодка също не е кой знае какво, добавя Вангелов. За да се каже, че има доста паламуд, би трябвало риболовците да могат да изхранят фамилията си с него.

Любимата храна на паламуда е хамсията, също и дребният чернокоп. Тя е съществена. А тъй наречените риба „ ува ”, както и споделят сътрудниците, ние я знаем като „ стъкленка ”, също го примамва, само че главната му храна е хамсията. Паламудът се лови с мрежи – „ фустанели ” и „ воли ”, споделя Красимир Вангелов.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР