Най-много болни от грип има в област Пазарджик, гонят“ я

...
Най-много болни от грип има в област Пазарджик, гонят“ я
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: 5 области и столицата най-бързо напредват към епидемия

Най-много заболели от грип има в област Пазарджик, „ гонят “ я по брой на случаите Стара Загора, Благоевград, Габрово, Силистра и столицата. Продължават да се усилват и доближиха 280 души на всеки 10 хиляди от популацията и в Перник, където при по-ниски стойности към този момент беше оповестена зараза. Това сподели за „ 24 часа “ проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания и народен съветник по микробиология към Министерството на здравеопазването.

Средно за страната боледуват 177 души от 10 хиляди население. Числото е тъкмо колкото на болните на същата дата предишния сезон, само че тогава наклонността беше към понижаване на засегнатите, а в този момент е противоположното – грипната вълна е в напредък, изясни специалистът. Той предвижда още през декември, че епидемиите ще наберат мощ през втората половина на януари.

За момента картата на епидемиологичното систематизиране на грипа в страната към момента продължава да демонстрира неравномерна компактност - като мозайка по определението на шефа на НЦЗПБ, само че доста бързо се усилват областите с наклонност за внезапно повишаване на броя на болните. Засега данните сочат най-слабо разпространяване в областите Монтана и Велико Търново, където са под 100 на 10 хиляди.

Решенията за оповестяване на грипна зараза се взема от локалните управи по предложение на РЗИ. Експертите се управляват в преценката си освен по броя на болните, а и от отсъстващите от работа и учебно заведение. За най-големите градове нормално сериозни се оказват стойностите на болните над 250 души на 10 хиляди. По-скоро когато наближат 300 на 10 хиляди, изясни националният съветник.

За разлика от Съединени американски щати и Европа, където господства А вирусът „ Хонконг “ - H3N2, добил отвън България известност като австралийски грип, у нас преобладаващо се откриват В вируси. Пандемичният свински грип, който също е А вирус – H1N1, е виновен за 15% от заболелите у нас, а H3N2 – едвам за по-малко от 5%.

Дали би трябвало да настояваме лекарят да ни изследва с бърз тест и да ни разпознава типа на вируса? „ Не – споделя проф. Кантарджиев. – Бързите проби имат ниска диагностична стойност, те са единствено най-груб ориентир за лекуващия, той се ориентира задоволително и по клиничните признаци дали става въпрос за грип и какво да е лекуването. А дали вирусът е от група А или В и от коя тъкмо вариация, няма значение за лекуването, то е еднообразно, както са сходни и признаците. Установяването на точния извършител има обаче огромно значение за здравната система, за готовността на лекарите и лечебните заведения какъв вид пациенти да чакат. Прицелната група на пандемичния H1N1 са цялостни хора, бременни, деца. А H3N2 по-лесно разболява възрастни и хора с хронични болести – сърдечносъдови, дихателни, захарен диабет и други, подсети проф. Кантарджиев. Той прикани всички заболели да си остават по домовете, а хората, които кашлят и кихат, да го вършат в кърпичка, а не в дланите си. Идеята е да се ограничи разпространяването на вирусите. „ Доказано беше преди 3 година в Австралия, че употребявани целеустремено, антибактериалните кърпички могат да лимитират разпространяването съпоставимо с имунизациите “./24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР