Най-младият концертмайстор в историята на Виенската филхармония Федор Рудин прави

...
Най-младият концертмайстор в историята на Виенската филхармония Федор Рудин прави
Коментари Харесай

Федор Рудин гостува на Софийската филхармония

Най-младият концертмайстор в историята на Виенската филхармония Федор Рудин прави своя дебют като солист на Софийската филхармония. На 30 януари в зала " България " той ще показа Концерт за цигулка на своя дядо - видния съветски композитор Едисон Денисов. В програмата, дирижирана от Симеон Пиронков-син, ще прозвучат и Благородни и сантиментални валсове от Морис Равел и " Истинската апология на Сократ " от Симеон Пиронков-баща.

Въпреки че е при започване на кариерата си, Федор Рудин бързо се утвърждава като един от най-интересните концертни реализатори на днешното време. Роден е в Москва, израснал е в Париж. Учил при Захар Брон в Кьолн и Пиер Амоял в Залцбург, младият цигулар към този момент е печелил състезанията " Паганини " и " Джордже Енеску ". А най-новият му албум " Reflets " е номиниран за International Classical Music Awards. Отдаден камерен музикант, цигуларят е създател на триото " Fratres ", възприето като " ново потомство класическа музика " от пресата поради необикновената композиция от цигулка, саксофон и пиано. Федор свири на изящна италианска цигулка на Лоренцо Сториони, направена в Кремона през 1779 година

Израснал в артистична среда, Симеон Пиронков следва стъпките на именития си татко и учи в Университета за музикално и театрално изкуство във Виена (композиция с Ерих Урбанър и диригентство с Карл Йостерайхер). Като композитор и диригент си сътрудничи с голям брой водещи оркестри в Европа и Азия. Участва в влиятелни интернационалните фестивали в цяла Европа, а негови творби се показват от водещи сформира и реализатори. Своя опит предава на студентите си в Университета за музикално и театрално изкуство във Виена, както и по време на майсторските класове по целия свят.

Със Софийската филхармония Симеон Пиронков ще показа едно от емблематичните творби на татко си - " Истинската апология на Сократ " (по Костас Варналис) за бас, струнни и ударни принадлежности. Творбата впечатлява със своята многопластовост и дълбоки внушения и като че ли най-точно разказва моралното кредо на основателя си, прочут със своята безкомпромисност в изкуството.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР