Най-младият доктор на науките в световната история получава докторската си

...
Най-младият доктор на науките в световната история получава докторската си
Коментари Харесай

13 април 1814 г. – Немският математик Карл Вите получава докторска степен на 13 г.

Най-младият лекар на науките в международната история получава докторската си степен в Хесенския университет.

Йохан Хайнрих Фридрих Карл Вите е роден в семейство на духовник в Лохау. От ранно детство Карл Вите е обучаван и възпитаван от татко си Карл Вите-старши за да се развият у него невероятни качества. Към 10-годишна възраст той свободно приказва и чете на британски, френски и италиански езици (освен родния немски), владее също древногръцки и латински.

Вите-старши обществено показва триумфите на сина си, пропагандирайки по този метод целта на възпитаниего над естествените заложби. Европейската преса осветява триумфите на вундеркинда.

През 1810 година младият Вите поставя в Лайпциг зрелостин изпит и стартира да посщава Гьотингенския университет. Там учи в продължение на четири години исторически, филологически, математически и метафизичен науки, а през 1813 година се появява латински етюд на 13-годишния докторант, на съображение на който Вите на 13 април 1814 година получава в Гисенския университет (провинция Хесен) степен лекар по философия.

След просветително пътешестване в Италия, по време на което Вите се занимава на първо място с история на изкуството и италианска литература, той се връща в Германия и от 1821 година преподава право в университета в Бреслау (сега Вроцлав, Полша). Вите обаче придобива най-голяма популярност със своите проучвания в региона на италианската литература и то основно на Данте. Издава коментиран превод на лирически песни на Данте.

На Вите принадлежи самодейността за учредяване през 1866 година на Немско дантеновско общество под протектората на крал Йохан Саксонски. Покрай студиите за Данте той превежда на немски „ Декамерон ” на Бокачо (1859).

Какво още се е случило на днешната дата?

Събития

1059 година — Римският папа Николай II издава указ, съгласно който отсега нататък единствено кардинали ще имат право да вземат участие в избора на папи.
1204 година — Кръстоносците от Четвъртия кръстоносен поход завладяват и разграбват Константинопол, като убиват и над 2000 православни християни.
1598 година — Френският крал Анри IV подписва Нантския едикт, с който подсигурява независимост на вероизповеданието за френските хугеноти.
1771 година — Екатерина II заповядва да стартират секрети медицински опити с безнадеждно заболели от чума за разкриване на лекуване.
1829 година — Английският парламент подсигурява независимост на вероизповеданието за католиците.
1835 година — В Търново са обесени водачите на Велчовата завера.
1848 година — Сицилия афишира самостоятелност от Неапол и става независимо кралство.
1849 година — Унгария е оповестена за република.
1871 година — Двете епархии — Варненска и Преславска са обединени във Варненска и Великопреславска епархия.
1886 година — Учреден е почетен знак Червен кръст по предложение на Настоятелството на сдружение „ Червен кръст “.
1919 година — Провъзгласена е Баварска руска република, разгромена от войските на държавното управление на Германия през май с.г.
1924 година — Основан е ФК АЕК Атина.
1925 година — Извършен е опит за атентат против цар Борис ІІІ при прохода Арабаконак
1934 година — Извършен е последният полет за избавяне на оживелите от кораба Челюскин.
1940 година — Катинското кръвопролитие: Органите на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) (СССР) избиват над 4000 полски офицери.
1941 година — Втора международна война: Британската авиация прави първа бомбардировка на София, която е без жертви.
1941 година — Втора международна война: В Москва е подписан съветско-японският пакт за неутралитет, денонсиран от държавното управление на Съюз на съветските социалистически републики на 5 април 1945 година
1941 година — Втора международна война: В хода на интервенция Ауфмарш 25, 11-та танкова дивизия на Вермахта под командването на Евалд декор Клайст влиза на церемониал в Белград, като кметът на града му е предал ключовете алегорично още предния ден вечерта.
1945 година — Втора международна война: Виена е освободена от хитлеристка окупация от Червената войска и войски на новите съдружници.
1945 година — Министерският съвет приема наредба-закон за Трудово-кооперативно земеделско стопанство.
1960 година — В алжирската част на Сахара Франция прави първото тестване на атомна бомба.
1962 година — В София се организира Първи интернационален шампионат по свободна битка Дан Колов, който става обичаен.
1963 година — Сидни Поатие става първият афроамериканец, който печели Оскар.
1967 година — Rolling Stones изнасят първият си концерт зад Желязната завеса — във Варшава.
1970 година — На борда на американски галактически транспортен съд Аполо 13, до момента в който лети към Луната, експлодира кислороден контейнер, което слага екипажа в огромна заплаха и провокира голяма щета в кораба.
1987 година — Португалия и Китай реализират единодушие Макао да бъде върнат под китайска администрация през 1999 година
1990 година — Съюз на съветските социалистически републики признава за първи път отговорността си за убийството на хиляди полски офицери при Катин през 1940 година
1997 година — Стадион Лазур (тогава като стадион „ Нефтохимик “) е публично открит след реорганизация с мача Нефтохимик - Левски (5:1).
2001 година — В Египет са открити 20 позлатени мумии.
2005 година — Европейският парламент гласоподава с болшинство в поддръжка на подписването на Договора за присъединение на България и Румъния към Европейския съюз, който влиза в действие от 1 януари 2007 година.
2009 година — Американският рапър Ice Cube изнася концерт в з. " Универсиада ".

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да демонстрират, че има някакво нарастване на междинната сезонна смъртност в нито една от страните, което да постанова тази статистика да се оповестява като изключителна вест.

Информирайте се от достоверни източници!

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финансова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|Контакти
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР