Най-младият актьор в новата постановка Драконът“ на големия режисьор Явор

...
Най-младият актьор в новата постановка Драконът“ на големия режисьор Явор
Коментари Харесай

7-годишен актьор мечтае да се превъплъти в образа на Левски

Най-младият артист в новата режисура " Драконът “ на огромния режисьор Явор Гърдев мечтае да се превъплъти в облика на Васил Левски. 7-годишният Здравко Кънчев бе видян за първата си роля на професионална сцена по време на Международния книжовен фестивал " Варна Лит “ през месец май.

" Мама ми описа, че Явор Гърдев е много добър и доста прочут режисьор. Когато ме предложения за ролята изпитах огромно благополучие – че е избрал тъкмо мен! “, признава дребният артист.

Здравко твърди, че не се тормози от изявата на сцената на Драматичен спектакъл " Стоян Бъчваров “ и макар нежната си възраст подхожда доста съществено към подготовките и облика на Момчето в " Драконът “.

" Другите артисти ме поддържат, другари сме “, споделя детето.

Явор Гърдев го открива като един от актьорите на Детска академия “Питър Пан " към Държавен куклен спектакъл – Варна, които на 31 май показаха спектакъла “Снежната кралица ", а след него имаха специфична среща с именития създател в границите на фестивала.

" Бях доста заинтригуван. Какво ли щях да си приказвам с дребните дечица за спектакъл и постановка? Те въпреки всичко са от детската градина и най-първите класове на учебно заведение. Но терзанията ми доста бързо се изпариха, когато при започване на срещата всички тези дребни принцове и принцеси налетяха върху мен, започнаха да ми дърпат ушите, косата и облеклата, да ме питат кой ми е обичания цвят и дали обичам да се возя на мотор. Щях да умра от смях. По едно време родителите и ръководителите трябваше да се намесват, да ги откопчат от мен. Всички терзания отпаднаха, множеството време се борихме по сцената и дори малко си побъбрихме за всевъзможни неща, които вълнуват детското въображение “, споделя режисьорът.

В " Снежната кралица “ Здравко изпълнявал ролята на Кай и до тогава това била най-голямата режисура, в  която е взел участие. Неговите ръководители в ДТА " Питър Пан “ са доста щастливи от ролята му в " Драконът “.

" Абсолютно справедливо нашият Кай получи този късмет, тъй като с изключение на надарен е и доста виновен и предан в изкуството. Той нито един път не се оплака, не се разсея. Здравко 15 пъти сподели с жар и възприятие една и съща имитация на другите девойки в групата, до момента в който изберем неговата Герда. Тогава разбрахме, че това е единствено началото на един огромен гений “, разяснява Евгения Василева, един от ръководителите в детската академия.

Здравко ясно помни запознанството си с Явор Гърдев.  " След представлението му искахме подписи и аз му желаех, а той ми написа " Чудесен Кай! “. Той е прекрасен човек и доста добър режисьор, и аз доста го одобрявам! “, признава момчето. И въпреки малко на възраст, то има огромни проекти за театралната сцена. 7-годишният артист мечтае мощно за ролята  на Васил Левски. 

" Той е най-големият български воин! “, безапелационен е Здравко, който желае някой ден да се изяви и в киното – в облика на екшън воин.

" Направи ми изключително усещане с ясния си взор, точните и непоколебими отговори, които даваше на всевъзможни въпроси и неналичието на каквото и да било театрално напрежение. Справи се доста добре с подготовките, ролята му дори набъбна над авансово планувания си смислов и времеви размер, а той самият се трансформира в амулет на трупата “, споделя Явор Гърдев.

" Фестивалът " Варна Лит “ е извънредно скъп за град Варна, тъй като интелектуалният живот в морската столица става доста по-пъстър и забавен. Той е чудесна провокация за деца, учители, родители и за нас – създателите! “, споделя Евгения Василева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР