Най-мащабната ретроспекция с произведения от колекцията на Института за международни

...
Най-мащабната ретроспекция с произведения от колекцията на Института за международни
Коментари Харесай

Една от най-големите немски пътуващи изложби пристига у нас

Най-мащабната ретроспекция с творби от сбирката на Института за интернационалните връзки на Германия (ifa) гостува в в Пловдив в границите на програмата на Европейска столица на културата. Изложбата „ Пътуване по света. Изкуство от Германия “ показва за пръв път в България забележителна селекция от 400 творби на близо 100 актьори, оставили мощен отпечатък върху историята на немското изкуство и върху цялата артистична сцена в Европа от края на 40-те години на 20 век до наши дни. Колекцията ще заеме двете най-нови изложбени пространства в Пловдив – изложба „ Капана “ и изложбена зала “2019 “.

Кураторите на емблематичната галерия Матиас Флюге и Матиас Винцен си слагат за цел да покажат на публиката една друга картина от ориста на Източна и Западна Германия. Специално внимание е отделено на следвоенното изкуство сред реализма и абстракцията, поп-арт, флуксус, обществена снимка на 50-те, феминистките тематики на 70-те и други

Авторите, които ще могат да се видят за първи път в Пловдив, са енциклопедични имена като Бернд и Хила Бехер, Зибил Бергеман, Йозеф Бойс, Арно Фишер, Катарина Фрич, Херман Гльокнер, Андреас Гурски, Матиас Хох, Кандида Хьофер, Ребека Хорн, Барбара Клем, Райнхард Муха, Нам Джун Пайк, Дитер Рот, Томас Руф, Карин Зандер, Томас Шюте, Волфганг Тилманс, Гюнтер Юкер, Волф Фостел, Улрих Вюст и други

Изложбата се провежда от „ Пловдив 2019 “ и Институт за интернационалните връзки на Германия – ifa в партньорство с Гьоте-институт България. Партньорството на фондацията с ifa датира още от 2017 година, когато в града гостува шефът на департамента за образни изкуства Елке аус дем Мооре. По време на визитата тя изнесе лекция, с която показа разнообразните действия на ifa, като сложи специфичен акцент немския павилион на Венецианското биенале.

Изложбата се открива на 11 октомври от 18.30 часа в двете пространства и ще остане в града до 8 декември. Входът е свободен.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР