Най-малко трима души са загинали, а други девет са ранени

...
Най-малко трима души са загинали, а други девет са ранени
Коментари Харесай

Трима убити и петима ранени при тероризъм в Утрехт

Най-малко трима души са починали, а други девет са ранени при пукотевица в холандския град Утрехт, заяви кметът на града Ян ван Занен пред " Ройтерс ".

Занен добави, че трима от ранените са в тежко положение.

Не можем да изключим терористичен претекст. Вероятно има един нападател, само че може и да са повече, сподели кметът.

По-късно полицията ревизира информацията за ранените от деветима на петима.

От силите на реда разясниха, че са отделили площад на трамвайна спирка в града . Стрелбата е станала към 10,45 часа до градски трамвай на възел 24 Oktoberplein.

BREEK - Volgens getuigen heeft een man in een tram op weg naar Utrecht CS een wapen getrokken en meerdere personen neergeschoten. Hulpdiensten massaal aanwezig en bezig met eerste hulp in de tram. pic.twitter.com/eQOWF2e5Ze
— Yelle Tieleman (@YelleTieleman) March 18, 2019
На място са изпратени антитерористични звена . Полицията приканва жителите да заобикалят региона.
 Снимка 412869
Източник:

Стрелецът е избягал.

Изпратени са минимум три хеликоптера за потърпевшите.
Най-малко трима души са починали, а други девет са ранени; Властите допускат тероризъм За нападението се търси 37-годишният Гьокмен Танъш (роден в Турция) Властите постановиха най-високото равнище на терористична опасност в холандската провинция Утрехт
Slachtoffer wordt terwijl medewerkers hem/haar in ambulance leggen nog steeds gereanimeerd. pic.twitter.com/73aOZx2Qrz
— Yelle Tieleman (@YelleTieleman) March 18, 2019
От локалната транспортна компания U-OV оповестиха, че стопират придвижването на всички трамваи в града.

A shooting occurred on the #24oktoberplein in #Utrecht. The incident has been reported at 10.45 hour. Multiple people have been injured. The surrounding area has been cordoned off and we are investigating the matter.
— Politie Utrecht (@PolitieUtrecht) March 18, 2019  Снимка 412870
Източник:

От полицията разясниха, че е допустимо зад нападението да има терористичен претекст.

" Няколко изстрела бяха създадени в трамвай и няколко души са ранени . На място са изпратени хеликоптери, няма задържани ", разяснява представител на полицията.

Местната медия RTV Utrecht цитира свидетел, който е коментирал, че е видял жена (между 20 и 35-годишна възраст) да лежи на земята на фона на някакво сдърпване . Няколко мъже избягаха от мястото, сподели очевидецът. Джими де Костер разкри, че няколко изстрела са били създадени. Той се е прибирал от работа, когато е видял жена да лежи на земята до трамвай, като е крещяла " Нищо не съм направила ". Костер добави, че е чул три изстрела и е видял четирима мъже " бързо да бягат към дамата и да се пробват да я влачат ". Последвали са още няколко изстрела и мъжете избягали. Пълен безпорядък, описа очевидецът.
 Снимка 412919
Източник:

Премиерът на Холандия Марк Рюте съобщи, че е " надълбоко смутен " и че ще бъдат извършени спешни диалози в отговор на случая. Холандското радио осведоми, че управляващите са засилили ограниченията за сигурност към държавните институции в Хага.

De tram in kwestie. pic.twitter.com/F7HIcNN4QL
— John Maes (@johnmaes) March 18, 2019
Холандската национална телевизия NOS разгласи, че бял чаршаф е подложен върху тяло до трамвая , където е станала стрелбата.
 Снимка 412916
Източник:

Властите постановиха най-високото равнище на терористична опасност в холандската провинция Утрехт - за първи път откогато е въведено. Холандският народен координатор за битка с тероризма (NATC) Петер-Яп Алберсберг подвигна равнището на терористична опасност до последната пета степен . Тя ще остане в действие до минимум 18,00 часа локално време. Инцидентът " все още има всички присъщи черти на терористична офанзива ", акцентира координаторът.
 Снимка 412927
Източник:

Засилени са ограниченията за сигурност към учебни заведения, религиозни центрове, летища и гари.

NOS News осведоми, че антитерористи са обкръжили постройка , където се допуска, че се укрива нападателят.

Тежковъоръжени чиновници на звеното за битка с тероризма са се събрали пред жилищна постройка до мястото на офанзивата.
 Снимка 412926
Източник:

Холандска медия оповестява, базирайки се на полицейски източници, че може да има повече от един нападател . По непотвърдена информация няколко души са избягали пешком от мястото на случая и след това с автомобил червен Seat.
 Германия ускори ограниченията за сигурност по границата с Холандия
Германия ускори ограниченията за сигурност по границата с Холандия

Федералната полиция поддържа връзка с холандските управляващи и има описанието на заподозряния

Петер-Яп Алберсберг заяви за пукотевица на няколко места в Утрехт.

Холандската полиция пусна фотография от охранителна камера на хипотетичния нападател . Полицията написа в " Туитър ", че търсят 37-годишния Гьокмен Танъш (роден в Турция).
 Снимка 412936
Източник:

Премиерът Марк Рюте разгласи, че Холандия е ударена от офанзива в Утрехт и че тероризмът като претекст не се изключва. По думите му имало е пукотевица по пасажери в трамвай в Утрехт, има ранени.

Ако е терористична офанзива, имаме единствено един отговор: нашата страна, народна власт би трябвало да бъде по-силна от фанатизма и насилието , прикани той.

A police dog is prepared by an armed officer in Utrecht pic.twitter.com/ZoDFOt5Gvp
— Sharon Marris (@JournoKiwi) March 18, 2019
Нападението е осъществено няколко дни след терора в Нова Зеландия, който шокира света. При нападението в две джамии в Крайстчърч 28-годишният австралиец Брентън Тарант мазета 50 души , а други близо 50 души пострадаха.

Припомняме, стрелецът Брентън Тарант е посетил България през предходната година.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР