Най-малко средно увеличение получават пенсионерите по чл. 69 от КСО

...
Най-малко средно увеличение получават пенсионерите по чл. 69 от КСО
Коментари Харесай

Експерт: Най-малко средно увеличение получават пенсионерите от армията и МВР

Най-малко приблизително нарастване получават пенсионерите по член 69 от КСО – военнослужещите по Закона за защитата и въоръжените сили държавните чиновници по Закона за Министерство на вътрешните работи и Закона за осъществяване на наказванията и задържането под стража. Това се показва в разбор на Национален осигурителен институт за нарастването на пенсиите от 25 декември м.г., изпратено до Искрен Арабаджиев, ръководител на Комисията по труда, обществената и демографската политика на Народното събрание.
Причините, съгласно Национален осигурителен институт са две.

Първата. По-голямата част от тези пенсионери, съпоставено с другите групи, получават пенсия,ограничена от оптималния размер и след преизчислението с нова тежест за година стаж броят на пенсионерите с пенсия на „ тавана “ нараства. Поради обстоятелството, че оптималният размер на пенсиите нараства с 4,2 %, това е нарастването на пенсиите за пенсионерите с автентичен размер на пенсиите, преизпълнен 1440 лева още преди да бъдат преизчислени. За останалите, чиито пенсии преди преизчислението са били под 1440 лева, само че в следствие от преизчисляването с по-голяма „ тежест “ на година стаж без преобразяване надвишават 1500 лева, нарастването е по-голямо от 4,2 %, а пенсията им остава лимитирана на новия „ таван “.

Втората. И при тази група пенсионери забележителна част от зачетения стаж е стаж с преобразяване, което също води до това, междинното нарастване за тях да е по-малко, в сравнение с за пенсионерите с водеща пенсия за застрахователен стаж и възраст, пенсионирали се при общоприетите условия.
От справката за броя на пенсионерите с водеща пенсия за застрахователен стаж и възраст, на които е изплатена пенсия и през декември 2021 година, и през януари 2022 година по тип пенсии е видно следното. Пенсионерите по член 69 са 86 509. Средната пенсия при тях през декември м.г. е била 827 лева, а през януари 2022 година – 874 лева Т.е. нарастването е с 47 лева или с 5,6 на 100. За съпоставяне при останалите групи пенсионери нарастването е със 17,7 на сто; 12,5 на сто; 12, 4 на сто; 12,3 на сто; 11,7 на сто; 10, 1 на 100 и 8, 4 на 100. По-малко от 5,6 на 100 няма.

Припомняме какво се случи при актуализацията на Бюджета за ДОО през есента.
Чл. 70 на КСО закупи следния тип:

Размерът на пенсията за застрахователен стаж и възраст се дефинира, като приходът, от който се пресмята пенсията, се умножи с %:
1. 1,35 за всяка година застрахователен стаж без преобразяване и съответната пропорционална част от този % за месеците застрахователен стаж без превръщане;
2. 1,2 за всяка година застрахователен стаж и съответната пропорционална част от този % за месеците застрахователен стаж – за осигурителния стаж, представляващ разлика сред общия застрахователен стаж, зачетен на лицето, и стажа по т. 1.

Каква би била справедливата смяна?
Чл. 70, т. 1 да придобие следния тип: „ 1. 1,35 за всяка година застрахователен стаж и съответната пропорционална част от този % за месеците.
Т.2 отпада

Спирдон Спирдонов, Otbrana.com
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР