Най-малко шестима журналисти бяха задържани вчера в Беларус. Това стана

...
Най-малко шестима журналисти бяха задържани вчера в Беларус. Това стана
Коментари Харесай

Арести на журналисти бяха извършени в Беларус

Най-малко шестима публицисти бяха арестувани през вчерашния ден в Беларус. Това стана ден след първата вълна арести на чиновници на самостоятелни медии, упрекнати, че са употребявали информация на държавната осведомителна организация БелТА, без да имат абонамент за нея, съобщи Франс прес.

Главният редактор на новинарския уебсайт Realt.by Владислав Кулецки и трима публицисти от същото издание бяха задържани от полицията. Това заяви Кулецки за радио "Свободна Европа "/радио "Свобода ".

Сутринта е бил осъществен обиск в офиса на медията им, заяви Беларуската асоциация на публицистите, представена от ТАСС.

"Следственият комитет пристигна да ме търси ", заяви в "Туитър " Павел Биковски, сътрудник за рускоезичната емисия на "Дойчевеле ". Арестът му бе доказан от следователите, които споделиха в официално съобщение, че са задържали и журналиста Алексей Жуков. Обиски са направени и в редакциите на медиите "Культура и искусство " и Ай Ти Ви.

Ден по-рано бяха арестувани три журналистки от осведомителния уебсайт Tut.by и една от осведомителната организация Белапан. Подозира се, че двете медии също са употребили информации на БелТА, без да са платили абонамент.

Ако медиите им бъдат приети за отговорни, тези хора могат да бъдат вкарани в пандиза за до две години и краткотрайно да им бъде неразрешено да упражняват специалността си.

Съветът на Европа прикани за бързо и транспарантно следствие и за освобождението на арестуваните публицисти.

Говорителят на беларуската дипломация Анатолий Глаз увери, че казусът по никакъв метод не е обвързван с политиката или със свободата на печата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР