Най-малко шестима души са загинали при горски пожар, който е

...
Най-малко шестима души са загинали при горски пожар, който е
Коментари Харесай

Най-малко 6 загинали при горски пожар на Хаваите

Най-малко шестима души са починали при горски пожар, който е опустошил град на Хаваите, оповестиха публични лица. Отчаяни поданици скочиха в океана, с цел да се спасят от бързо разпространяващите се пламъци.


Служители на бреговата защита на Съединени американски щати извадиха от водата най-малко дузина души, до момента в който службите за незабавна помощ бяха затрупани от бедствието, което наподобява е избухнало съвсем без предизвестие.

" С горест би трябвало да оповестя, че беше доказано, че имаме шест смъртни случая ", съобщи на конференция кметът на окръг Мауи Ричард Бисен.

" Все още сме в режим на търсене и избавяне и по тази причина не знам какво ще се случи с този брой ".

Лейтенант-губернаторът Силвия Люк издаде декларация за изключително състояние и съобщи пред Си Ен Ен, че болничната система на остров Мауи " е претрупана с пациенти с изгаряния ".

" 911 не работи. Мобилните услуги не работят. Телефонните услуги не работят ", сподели тя.

Лахайна, туристически град с 12 000 поданици в северозападния завършек на Мауи, лежи в руини, сподели губернаторът Джош Грийн.

" Голяма част от Лахайна на остров Мауи е разрушена и стотици локални фамилии са разселени ", сподели Грийн.

Видеоклипове, оповестени в обществените медии, демонстрират пламъци, които раздират сърцето на крайбрежния град и изпращат големи кълба черен пушек.

" Хората скачат във водата, с цел да избегнат огъня ", съобщи пред Hawaii News Now генерал-майорът от американската войска Кенет Хара, общоприет адютант на щата.

Бреговата защита заяви, че " сполучливо е избавила 12 души от водите край Лахайна " и изпраща други плавателни съдове към Мауи.

Хара съобщи, че мощните ветрове са попречили на потреблението на хеликоптери за осъществяване на избавителни интервенции или за битка с пожарите.

Жителката на Лахайна Клер Кент съобщи, че е видяла квартала си опожарен по-малко от час откакто е избягала.

" Пламъците се бяха пренесли чак до края на квартала ", сподели тя пред Си Ен Ен.

" Излязохме... на автомагистралата, поглеждаш обратно и виждаш, че от двете страни на пътя има коли с пламъци, хора, които са заседнали в придвижването и се пробват да се измъкнат ", сподели Кент и разказа рисковата сцена като " нещо от филм на ужасите ".

" Знам сигурно, че хората не са се измъкнали ", сподели тя, добавяйки, че бездомниците и хората без достъп до транспортни средства наподобява са били хванати в капан в града.

Кент споделя, че във вторник са били прекратени електрозахранването и мобилните телефони и тя не е знаела за приближаващата заплаха, до момента в който неочакваната смяна напразно не е провокирала суматоха.


" Всичко беше единствено от уста на уста, като хора, които тичаха по улицата и споделяха " би трябвало да се махнете ".

" Имаше момчета, които караха колела и крещяха на хората да изоставен. "

Тези, които съумяха да избягат, се притесняваха за изчезналите си близки.

" Все още не знам къде е дребният ми брат ", споделя Тиаре Лорънс пред Hawaii News Now. " Не знам къде е доведеният ми татко.

" Всички, които познавам в Лахайна, са изгорели ", сподели Лорънс.

Криси Ловит споделя, че всяка лодка в пристанището на Лахайна е изгоряла.

" Прилича на нещо от филм, боен филм ", сподели Ловит. " Водата е пламнала от горивото ".

Ръководителят на учебното заведение за сърф Елизабет Смит съобщи, че е в сигурност в горната част на Кула, само че е загрижена за личния състав и фамилиите в Лахайна.

" Знаем, че една двойка е съумяла да се изтегля, само че не знаем за другите ", сподели тя по телефона за Агенция Франс Прес.

" Все още има доста лимитирана връзка с хората от Лахайна ".

Ветрове със скорост до 80 благи в час

Люк, лейтенант-губернатор, съобщи, че пожарите са породени от сухите условия и мощните ветрове от урагана Дора, който се намира на стотици километри южно от островите и не се чака да доближи сушата.

Тя сподели, че пожарите са изгорили стотици акра и са били разпалвани от ветрове със скорост до 130 км в час.

Десет държавни учебни заведения бяха затворени на остров Мауи, а щатските управляващи и Американският червен кръст отвориха незабавни приюти за жителите.

Според уеб страницата за следене на спиранията на електрозахранването poweroutage.us повече от 14 000 души в Мауи са останали без ток. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР