Смъртоносните боеве продължават в палестинския лагер Ейн ел-Хилве в Ливан

...
Най-малко шестима души са били убити и повече от дузина
Коментари Харесай

Най-малко шестима души са били убити и повече от дузина ранени при сблъсъци в най-големия палестински лагер в Ливан, съобщи ливанският клон на Палестинския червен полумесец в сряда, като взе Броят на загиналите стана 15, откакто избухнаха боевете на 7 септември.

Сблъсъците се засилиха в сряда, след като прекратяването на огъня се разпадна в бежанския лагер Ейн ел-Хилвех в покрайнините на южния пристанищен град Сидон. Десетки цивилни бяха принудени да избягат в по-безопасни райони, тъй като множество споразумения за прекратяване на огъня не успяха да се спазят.

Бежанският лагер е разтърсен от насилие от миналата седмица, като членове на движението Фатах, което контролира лагера, се бият с въоръжени бойци, с изключение на Хамас.

Фатах и ​​други съюзнически фракции възнамеряваха да разбият заподозрени, обвинени в убийството на висш военен служител на Фатах в лагера в края на юли. След това първият кръг на битката доведе до смъртта на повече от дузина души.

Висш служител на палестинската групировка Хамас, Муса Мохамед Абу Марзук, пристигна в Бейрут във вторник, за да настоява за прекратяване на безуспешните сблъсъци.

Той се срещна с палестински служители, включително Азам ал-Ахмад от Фатах, късно във вторник в палестинското посолство в Бейрут, се казва в съвместно изявление.

Те бяха изразили своя „пълен ангажимент за консолидиране на прекратяването на огъня“ и се съгласиха да „работят за улесняване на завръщането на онези, които са били принудени да напуснат домовете си“.

Но прекратяването на огъня се срина в сряда, причинявайки масово изселване на жители, бягащи от куршуми и снаряди.


Агенцията на ООН за подпомагане и работа на палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA) съобщи, че боевете са разселили стотици семейства.

Мнозина са намерили подслон в близките джамии, училища и сградата на община Сидон. UNRWA премести около 1200 души в училища в района от джамия близо до входа на лагера.

Ein el-Hilweh – един от 12-те бежански лагера, разпръснати из Ливан – е дом на около 55 000 регистрирани бежанци, според ООН.

Според дългогодишната конвенция ливанската армия стои настрана от палестинските лагери и оставя фракциите да се грижат за сигурността.

Подновяването на насилието предизвика нови опасения, че сблъсъците могат да се разпространят в съседния град Сидон.

Жителите се опасяват от сценарий, подобен на северния палестински лагер Нахр ал-Баред, където ливанската армия води смъртоносна 15-седмична атака, за да прогони въоръжени групи през 2007 г.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР