Най-малко седем души са загинали при масовите протести, които заляха

...
Най-малко седем души са загинали при масовите протести, които заляха
Коментари Харесай

Ситуацията в Хаити става взривоопасна

Най-малко седем души са починали при всеобщите митинги, които заляха карибската страна Хаити, заяви колумбийският портал Vanguardia, представен от БГНЕС.
Протестите не престават към този момент седмица, а последната им жертва е млад мъж, който е погубен единствено на няколко метра от президентския замък в Порт-о-Пренс. Журналист също беше ранен в конфликт сред полицията и стачкуващите.
По-голямата част от протестиращите са от най-бедните региони на страната. Те упорстват за оставката на президента Жовенел Мойс, обвинявайки държавното управление, че не е съумяло да даде на жителите най-необходимото. В някои региони стачкуващите са издигнали барикади и упорстват президентът да даде отговори по обвиняванията за корупция и кражба на публични средства в размер на 2 милиарда $, предопределени за развиването на бедната страна в Карибския басейн.
През миналата нощ президентът Мойс проговори за първи път. В тирада, предавана онлайн по държавната телевизия, той съобщи, че няма да остави страната в ръцете на въоръжените банди и наркотрафикантите.
Междувременно стана известно, че размириците в Хаити са засегнали стотици туристи от Канада, които почивали в един от локалните хотели. Както оповестява уеб сайтът Notimex, множеството от протестиращи е блокирало автомагистралата, водеща към летището. Така канадците не съумели да стигнат до аерогарата и изпуснали самолета.
Държавният департамент на Съединени американски щати предложи на жителите да не посещават Хаити поради продължаващите безредици. Съединени американски щати към този момент отзова по-голяма част от дипломатите си в посолството в Хаити.
" В момента има всеобщи, насилствени и непредвидими митинги в Порт-о-Пренс и в други градове на Хаити. Заради демонстрациите, на 14 февруари 2019 година, Държавният департамент подреди по-голяма част от чиновниците на посолството на Съединени американски щати и техните фамилии да изоставен страната ", се споделя в изказване на Държавния департамент.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР