Най-малко седем членове на иракската федерална полиция бяха убити днес

...
Най-малко седем членове на иракската федерална полиция бяха убити днес
Коментари Харесай

Полицаи от Ирак са убити при нападение, извършено от Ислямска държава

Най-малко седем членове на иракската федерална полиция бяха убити през днешния ден при нахлуване в Северен Ирак, което евентуално е дело на джихадистите от групировката " Ислямска страна " (ИД). Мишена е бил камион с служители на реда, оповестиха два полицейски източника пред Франс прес.
Близо до село Шалал ал Матар, в покрайнините на Киркук, автомобилът, с който пътували служителите на реда, се е взривил на крайпътна бомба. След това по него е била открита пукотевица, сподели полицейски източник, който упрекна за офанзивата ИД. Един нападател е погубен, останалите се търсят.
В Багдад чиновник на Министерството на вътрешните работи удостовери, че е имало такова нахлуване и заяви за седем убити служители на реда, в това число един офицер.
След светкавичния си напредък през 2014 година в Ирак и завладяването на огромни територии в Ирак и прилежаща Сирия, самопровъзгласилият се „ халифат “ на ИД беше погубен при поредни офанзиви в тези две страни. Въпреки че Ирак разгласи през 2017 година, че удържал военна победа против ИД, джихадистите остават дейни в няколко области на страната. Иракските сили за сигурност организират антитерористични интервенции и претърсват регионите, където работи ИД, постоянно оповестяват за очистване на десетки джихадисти при въздушни удари или набези. Въпреки че беше разрушена, ИД „ резервира способността си да подхваща постоянни офанзиви “, се признава в отчет на Организация на обединените нации, оповестен през януари 2022 година „ Експлоатирайки пропускливата граница “ сред Ирак и Сирия, джихадистката организация още разполага с „ сред 6 000 и 10 000 бойци в тези две страни, където образува кафези и образова сътрудници “, се показва в този отчет.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР