Най-малко седем асоциации на фермери, пастири, овощари и техните поддръжници

...
Най-малко седем асоциации на фермери, пастири, овощари и техните поддръжници
Коментари Харесай

Вучич разреши голям фермерски протест в Сърбия

Най-малко седем асоциации на фермери, пастири, овощари и техните поддръжници блокираха пътища в Сърбия с трактори и селскостопански машини в продължение на пет дни след по-ранен несполучлив опит да се контракти държавна поддръжка с премиера Ана Бърнабич и съответните министерства. Те желаеха отбрана на родното селскостопанско произвеждане и " това, което всички производители в другите страни от покрайнината, района и Европейски Съюз имат от 20 години " - тласъци от 300 евро на декар обработваема земя, синьо гориво без държавни такси за селското стопанство и награда от 17 евроцента за литър мляко.


Фермери и пастири желаеха от държавното управление да подсигурява цените на селскостопанските артикули като пшеница, царевица и соя сходно на фондовите тържища в Будапеща и Париж. Те считат получените отстъпки за отчасти приемливи. Правителството одобри задължението за погашение на спомагателни дотации на декар обработваема земя, понижи на половина таксата за отводняване и одобри газът за земеделските производители да бъде включен в земеделския бюджет от 1 януари 2024 година Компромисът беше реализиран, откакто протестиращите заплашиха да дойдат в Белград с трактори, оказвайки спомагателен напън върху управляващите, защото през последните две седмици бяха извършени три митинга „ Сърбия против насилието “. Повод за тези митинги бяха двете всеобщи убийства в белградско учебно заведение и селата към Младеновац, по време на които бяха убити 18 и 20 ранени, най-вече възпитаници и младежи.

Правителството назова гражданските митинги против толерантността и насърчаването на насилието в медиите и общественото пространство, в които десетки хиляди хора блокираха основни пътища в Белград политически, защото бяха проведени от опозицията. Демонстрираха и чиновниците на държавната компания " Електроприреда Сърбия ", които синдикатите приканиха да се опълчват на смяната в структурата на собствеността, която съгласно тях приготвя почвата за нахлуване на частни задгранични капитали в тази стратегическа компания. Изправен пред всеобщи митинги, които той се опита да минимизира благодарение на медиите и околните таблоиди, обвинявайки опозицията, че желае да вземе властта по улиците, Вучич предложения своите поддръжници от в цялата страна в Белград на 26 май на " най-голямото събиране в Сърбия до момента ". Според медиите за задачата ще бъдат ангажирани към 2200 рейса. В същото време в обществеността и обществените мрежи се появиха известия и преписка на партийни чиновници, от които може да се разбере, че локалните комисии на СНС са подложени на напън от централата в Белград да дават квоти на участниците - от участие до чиновници на обществени предприятия и институции, които ще имат задължението да дойдат на това събиране. Срещата на СНС е планувана за петък, тъй че уредниците на гражданския митинг изместиха идната среща за 27 май, когато прогресистите в Крагуевац насрочиха партийна среща с към 4000 участници. Беше оповестено, че на това заседание ще бъдат взети " огромни политически решения, които ще трансформират Сърбия ". Едно от тях може да е решение за нови изключителни избори, най-вероятно през есента на тази година./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР