Най-малко петима души са били убити при израелски атаки по

...
Най-малко петима души са били убити при израелски атаки по
Коментари Харесай

Нетаняху: „Никакъв натиск няма да спре Израел да се защити“

Най-малко петима души са били убити при израелски офанзиви по град Рафа тази нощ. Това се случва откакто Израел разгласи, че няма да се откаже от проектите за интервенция в Рафа, макар че „ Хамас “ одобри предлагането на Египет и Катар за преустановяване на огъня.

Палестински медии оповестиха, че танкове и бойци нападат и пункта „ Керем Шалом “, ситуиран на към 3 км от града. Разрушен е терминалът за систематизиране на филантропична помощ, а от околния регион се води обстрел по обитаемото място.

По данни на Си Ен Ен израелската войска възнамерява да завземе пункта „ Рафа “ от палестинска страна в идващите няколко часа. Според египетска телевизия край него се чува пукотевица и прехвръкване на самолети, а египетските управляващи са били осведомени за настояща интервенция.

 „ Хамас “ одобри съглашението, направено от Египет и Катар Светът 3 мин. „ Хамас “ одобри съглашението, направено от Египет и Катар  Израел се готви за военна интервенция в Рафа Светът 2 мин. Израел се готви за военна интервенция в Рафа  Израел закрива новинарската мрежа на „ Ал Джазира “ в страната Светът 3 мин. Израел закрива новинарската мрежа на „ Ал Джазира “ в страната  Преговори за помирение: Израел чака отговора на „ Хамас “ за размяната на заложници Светът 2 мин. Преговори за помирение: Израел чака отговора на „ Хамас “ за размяната на заложници  „ Хамас “ одобри съглашението, направено от Египет и Катар Светът 3 мин. „ Хамас “ одобри съглашението, направено от Египет и Катар  Израел се готви за военна интервенция в Рафа Светът 2 мин. Израел се готви за военна интервенция в Рафа  Израел закрива новинарската мрежа на „ Ал Джазира “ в страната Светът 3 мин. Израел закрива новинарската мрежа на „ Ал Джазира “ в страната  Преговори за помирение: Израел чака отговора на „ Хамас “ за размяната на заложници Светът 2 мин. Преговори за помирение: Израел чака отговора на „ Хамас “ за размяната на заложници

Предложението за преустановяване на огъня, с което „ Хамас “ се съгласява, е на три стадия.

Първите два ще са с дълготрайност по 42 дни - общо 84 дни. През тях ще бъдат освободени всички заложници, които „ Хамас “ държи, или ще бъдат върнати телата им, в подмяна на 50 палестински пандизчии в израелски затвори. Израел ще би трябвало да изтегли всичките си войски от Ивицата Газа. Третият стадий планува прекратяване на блокадата на Газа.

„ Преди 80 години, по време на Холокоста, евреите са били тотално беззащитни. Никоя нация не ни се притече на помощ. Днес ние се изправяме още веднъж против врагове, които са решени да ни унищожат. Казвам на международните водачи: Никакъв напън, никакво решение на интернационален конгрес няма да спре Израел да се отбрани. Ако Израел бъде заставен да остане самичък, той ще остане самичък “, сподели израелския министър председател Бенямин Нетаняху на 5 май във връзка Деня в памет на жертвите на Холокоста.

Преговорите, в които посредническа роля играят   Съединени американски щати, Египет, Катар, не престават от седмици. Преди седмици Хамас отхвърли 6-седмично преустановяване на огъня и връщането на 40 израелски заложници против стотици палестински пандизчии, държани в Израел.

Припомняме, че войната стартира на 7 октомври, когато бойци на „ Хамас “ нахлуха в южната част на Израел, убиха към 1200 души и взеха повече от 250 заложници.

По данни на ръководеното от „ Хамас “ здравно министерство на територията на Газа над 34 700 души са били убити в Газа по време на последвалата израелска военна акция.

Според контрактуваната през ноември договорка „ Хамас “ освобождава 105 заложници в подмяна на едноседмично преустановяване на огъня и към 240 палестински пандизчии в израелски затвори.

Израел твърди, че 128 заложници остават в неопределеност в Газа, като минимум 34 от тях се считат за мъртви.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР