Най-малко осем души са загинали, а други 24 са ранени

...
Най-малко осем души са загинали, а други 24 са ранени
Коментари Харесай

Ракетна атака срещу Украйна: Загинали, ранени и унищожена инфраструктура

Най-малко осем души са починали, а други 24 са ранени вследствие на съветските ракетни удари против Киев, заяви украинското министерство на вътрешните работи.

Има удари по " доста " градове в Украйна, обявиха по-рано през днешния ден от президентството на страната. Това се случва ден, откакто Москва упрекна Киев за детонацията на Кримския мост.

" Украйна е подложена на ракетна офанзива. Има информация за удари в доста градове на нашата страна ", съобщи в обществените мрежи Кирило Тимошенко, заместник-ръководител на президентската администрация, като прикани популацията да " остане в убежища ".

Тази заран, съгласно кореспонденти на Агенция Франс Прес, в Киев са прогърмели минимум пет гърмежа. Един от снарядите е паднал покрай детска площадка, където е изровил огромен кратер. Има овъглени от гърмежа пейки и дървета.

" Столицата е атакувана от терористи! Ракетите са попаднали в обекти в центъра на града (в Шевченковския район) и в Соломянския регион. Сирените за въздушни набези не престават и затова опасността, продължава ", написа кметът Виталий Кличко в обществените мрежи.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви за жертви и ранени от офанзивите.

" Сирените за въздушно нахлуване не стихват в Украйна... За страдание има починали и ранени. Моля, не напускайте убежищата ", съобщи Зеленски в обществените мрежи и упрекна Русия, че желае „ да ни изтрие от лицето на Земята ".

За детонации се оповестява в Лвов, Тернопол и Житомир в западната част на Украйна, както и в Днепър в централната част на страната.

Междувременно в Лвов е прекратено електроснабдяването и топлата вода.

След бомбардировките, ориентирани против сериозна инфраструктура, в това число енергийни уреди, в град Лвов в Западна Украйна е прекратено електроснабдяването и топлата вода, заяви кметът на Лвов Андрий Садовий.

" Поради неналичието на електричество работата на топлоелектрическите централи в града е краткотрайно прекратена. Поради това сега не се обезпечава топла вода ", съобщи Садовий в обществените мрежи, като добави, че " част от града е без електричество ".

" Сега може да има краткотрайни спирания на електрозахранването, само че в никакъв случай няма да има спиране на нашата убеденост - нашата убеденост в успеха ", добави президентът Володимир Зеленски.

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба съобщи, че съветските ракетни удари в Украйна демонстрират, че президентът Владимир Путин " е терорист, който приказва с ракети ".

" Множество съветски ракетни удари в Украйна. Единствената тактичност на Путин е гнет върху мирни украински градове, само че той няма да разбие Украйна. Това е и неговият отговор на всички примиренци, които желаят да приказват с него за мир: Путин е терорист, който приказва с ракети ", написа Кулеба в Twitter

Ръководителят на украинската войска съобщи, че съветските сили са изстреляли минимум 75 ракети по Украйна, като съдбовните удари са били ориентирани към столицата Киев и градове в южната и западната част на страната.

" Терористичната страна Русия извърши масирани ракетни и въздушни удари по територията на Украйна, като употребява и бойни дронове. В утринните часове агресорът изстреля 75 ракети. От тях 41 бяха свалени от нашата противовъздушна защита ", съобщи военачалник Валерий Залужний в обществените мрежи.

" Тази заран е сложна. Имаме работа с терористи. Десетки ракети и ирански дронове. Те имат две цели. Енергийни уреди в цялата страна... Искат суматоха и безпорядък, желаят да унищожат енергийната ни система ", съобщи президентът Володимир Зеленски във видеообръщение в обществените мрежи, като добави, че " втората цел са хората ".

“Отговорът на Европейски Съюз би трябвало да е неотложно признание на Русия за терористична страна и оптимално тежки наказания ”, написа украинския парламент във Фейсбук.

Подобно решение е взето единствено от балтийските страни, което „ не е задоволително “, продължава изказването на Радата.

Законодателният орган на Украйна обърна внимание върху обстоятелството, че се бори на всички интернационалните срещи да убеди европейските съдружници да вземат сходно решение.

Радата заключи, че би трябвало повече наказания и изолираност, тъй като терористичната страна (Русия) е опасност за цяла Европа и света.

„ Това би трябвало да е бъде мощният и взаимен отговор на Европа за геноцида и терора на Кремъл “, приключва постът.

Не закъсняха и интернационалните реакции по отношение на офанзивите.

„ Дълбоко съм шокиран от ракетните удари на Русия ”, съобщи ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел в Twitter.

" Такива дейности нямат място в XXI век. Осъждам ги по допустимо най-категоричен метод ", написа той в Туитър.

" Ние сме с Украйна. Допълнителната военна поддръжка от Европейски Съюз е на път ", сподели той, явно визирайки новия транш от средства за Украйна.

Външният министър на Полша назова ракетните удари " акт на безчовечие и военно закононарушение ".

Бомбардирането на " градове и цивилни жители е акт на безчовечие и военно закононарушение. Русия не може да завоюва тази война. Ние заставаме зад теб, Украйна! " Збигнев Рау написа в Twitter.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е разговарял с немския канцлер Олаф Шолц и френския президент Еманюел Макрон, с цел да упорства за корав отговор против Москва.

В поредност от туитове Зеленски съобщи, че с Шолц е разискал " усилването на натиска " върху Русия, а с Макрон е приказвал за " усилване на нашата противовъздушна защита, нуждата от твърда европейска и интернационална реакция, както и за усилване на натиска върху Руската федерация ", както и привикване на незабавна среща на страните от Г-7.

Франция даде обещание повече военна помощ.

Англия осъди офанзивите, като „ неприемливи “.

Молдова изрази отвращение от масираните удари по цивилно население в Украйна и извика съветския дипломат за пояснение, тъй като част от ракетите са минали през територията на страната.

" Три крилати ракети, изстреляни по Украйна тази заран от съветски кораби в Черно море, пресякоха въздушното пространство на Молдова ", съобщи външният министър Нику Попеску в Twitter.

" Разпоредих да бъде извикан посланикът на Русия, с цел да даде пояснение ".

Лидерът на крайната десница в Италия Джорджия Мелони съобщи пред „ La Repubblica ”, че всяка една от тези ракетни офанзиви от ден на ден изолира Русия и ускорява решителността ни да защитим тези, които се борят за свободата си.

Междувременн в свое изказване съветският президент Владимир Путин заяви, че тази заран по предложение на Министерството на защитата и съгласно проектите на Генералния щаб Русия е нанесла масирани удари с високоточно оръжие с отдалечен обхват с наземно, въздушно и морско базиране против обекти на енергетиката, военното ръководство и връзките на Украйна.

" В случай, че продължат опитите за осъществяване на терористични интервенции на наша територия, отговорите от страна на Русия ще бъдат твърди, а техният мащаб ще подхожда на на равнището на опасност против Руската федерация ", съобщи Путин и добави, че никой не трябва да се съмнява в това. /БГНЕС

Киев / Украйна
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР