Най-малко осем държави-членки на ЕС очакват, че им е необходимо

...
Най-малко осем държави-членки на ЕС очакват, че им е необходимо
Коментари Харесай

EUobserver: Осем държави от ЕС закъсняват с представянето на стратегия за изкуствен интелект


Най-малко осем държави-членки на Европейски Съюз чакат, че им е належащо повече време от в началото плануваното за основаване на национална тактика за изкуствен интелект (AI). Това оповестява EUobserver, базирайки се на информация от дипломатически източници.

Първоначалната цел беше тези проекти да бъдат подготвени доникъде на 2019 година

Хърватия, Кипър, Унгария, Словения и Испания обаче чакат техните дефинитивни тактики да бъдат оповестени едвам в края на 2019 година

Холандия възнамерява тактиката си през септември или октомври, Австрия уточни " есента " като период за издание на окончателния документ, а Ирландия съобщи, че ще бъде направена в последното тримесечие на 2019 година

За още шест страни пък въобще не е ясно по кое време тъкмо ще бъдат приключени техните национални проекти за AI.

Целта в средата на 2019 година в действителност през цялото време беше много „ мек “ краен период - може да значи или съответно 1 юли, или която и да било дата сред 1 май и 31 август.

И този период даже не беше изцяло обвързваща цел. Координираният проект за развиване и потребление на изкуствен интелект в Европа, оповестен от Европейската комисия предишния декември, просто " предизвиква " националните държавни управления да ги изпълнят до тогава: „ До средата на 2019 година всички държави-членки се предизвикват да вкарат - и споделят с други държави-членки и комисията - национални тактики или стратегии за AI или да прибавят измерения на AI в други подобаващи тактики и стратегии, очертаващи равнищата на вложенията и ограниченията за осъществяване, като се вземат поради този съгласуван проект "

Министрите, които дават отговор за въпросите на конкурентоспособността, потвърдиха през февруари периода в средата на 2019 година, само че в действителност се възползват от слабата дефиниция „ предизвиква държавите-членки да въведат… “. Независимо от това, националните проекти бяха оповестени за решаващи, с цел да се възползват държавите-членки оптимално от AI.

В координирания проект се споделя, че са нужни национални тактики за AI „ за оптимално увеличение на вложенията, сливане на значими запаси като данни, [и] обезпечаване на безпроблемна регулаторна среда “.

Планът на Европейски Съюз ангажира националните държавни управления и евроинституциите с обещанието AI да се оправи с публичните проблеми и да ускори стопанската система.

" AI ще бъде главният мотор на растежа на стопанската система и продуктивността и ще способства за устойчивостта и жизнеспособността на индустриалната база в Европа. Подобно на парната машина или електричеството в предишното, AI преобразува света ", се споделя в документа.

„ Като цяло упоритостта е Европа да се трансформира във водещ в света район за създаване и внедряване на авангардни, етични и сигурни AI, насърчаващи метод за слагането на индивида в центъра на световния подтекст “.

Още когато координираният проект беше оповестен през декември 2018 година, източник на комисия, който изиска анонимност, сподели на EUobserver, че внимателният изказ е пожелан от някои държави-членки.

" Беше мъчно за някои да поемат мощни задължения преди да се организира народен спор ", сподели източникът.

Стратегическият документ на Европейски Съюз, направен в съдействие с министерствата на стопанската система и индустрията на държавите-членки, беше плануван частично като инструмент за увеличение на вътрешния напън върху държавните управления, като им се даде „ европейски “ краен период за позоваване.

Италия и Полша неразбираеми

Двете най-големи страни членки на Европейски Съюз, Франция и Германия, към този момент одобриха национални тактики за AI, надлежно през март и ноември 2018 година

Обединеното кралство, което би трябвало да напусне Европейски Съюз на 31 октомври, разгласява AI „ Секторна договорка “ през април 2018 година

В Италия обаче обстановката не е ясна.

Работата стартира със основаването на работна група предишния март, само че италианското непрекъснато посланичество в Брюксел не отговори на въпрос по кое време се чака тактиката.

Полски дипломатически източник съобщи, че тактиката на страната им ще бъде оповестена " много скоро ".

За множеството страни от Европейски Съюз, които към момента работят по своите проекти, наподобява, че вътрешните и външните съвещания са главната причина да е належащо повече време.

Това евентуално е обвързвано с обстоятелството, че AI ще засегне всички браншове.

Както бе посочено в координирания проект на Европейски Съюз, описът с провокациите, за решаването на които се разчита да помогне AI, е „ на практика безконечен “.

" Тъй като няколко министерства / институции са взели участие заради хоризонталния темперамент на въпроса, на този стадий не мога да посоча прецизен график ", съобщи дипломатически източник от България.

Гърция беше в " началния стадий на създаване на национална тактика за изкуствен интелект ", съгласно непрекъснатото посланичество на страната в Брюксел.

" В момента се организират съвещания с всички участващи заинтригувани страни ", прибавиха от там.

По-рано тази година нидерландското държавно управление съобщи, че проектът ще бъде подготвен преди лятото, само че представител на министерството на икономическите въпроси сподели на EUobserver, че публикуването към този момент е планувано за края на септември или началото на октомври.

Холандците също към момента се съветваха с индустриални сътрудници.

Малта пусна характерен уеб страница за AI, заявявайки, че желае да " изследва изкуствения разсъдък като нова икономическа ниша ".

Малтийците сътвориха AI работна група, „ формирана от бизнесмени, учени и специалисти в тази област “.

" Целта на държавното управление е да създаде национална тактика за AI и да сложи Малта измежду топ 10 народи с национална тактика за изкуствен интелект ", се споделя в уеб страницата, макар че не е ясно какви критерии ще употребявате за класиране на страни със тактика за AI.

Програмата на фон дер Лайен

Следващият ръководител на комисията, Урсула фон дер Лайен, към този момент акцентира, че инвестицията в AI ще бъде един от нейните цели.

„ Данните и AI са съставките за нововъведения, които могат да ни оказват помощ да намерим решения за публични провокации, от здраве до земеделие, от сигурност до произвеждане “, сподели фон дер Лайен в своята „ стратегия за Европа “.

„ В първите си 100 дни на поста ще предложа законодателство за съгласуван европейски метод за човешките и етичните последствия от изкуствения разсъдък “, сподели тя.

Координиран проект за развиване и потребление на изкуствен интелект в Европа
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР