Най-малко осем алпинисти загинаха в Хималаите, след като снежната буря

...
Най-малко осем алпинисти загинаха в Хималаите, след като снежната буря
Коментари Харесай

Най-малко осем алпинисти загинаха в Хималаите

Най-малко осем алпинисти починаха в Хималаите, откакто снежната стихия унищожи базовия им лагер. Жертвите са южнокорейци и шерпи от Непал. Те трябвало да изкачат Гурджа - един от най-опасните върхове в света. Продължава издирването на още един член от експедицията.


Трагедията станала в Западен Непал, на един ден път от най-близкото населено място и на по-малко от 4 хиляди метра от върха. Алпинистите изчаквали възстановяване на времето, когато снежна стихия връхлетяла лагера им. 24 часа след последната връзка с тях, стартира избавителната интервенция.

От хеликоптер са били видяни осем тела, само че неприятното време не разрешава превозването им по въздух. Към опустошения лагер потегли полицейски екип, само че напредването им по скатовете е доста мъчно.

Сред починалите е и Ким Чан-хо, считан за един от най-бързите алпинисти в света. За 10 години той е изкачил без да употребява спомагателен О2 14 от най-високите върхове в света, в това число Еверест.

Гурджа, прочут още като Гурия Химал, е един от най-трудните върхове в света. Издига се на 7 183 метра. Покоряван е едвам от към 30 души. Последното сполучливо нанагорнище било през 1996-та година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР