Най-малко две номинации се очертават за нов управител на БНБ

...
Най-малко две номинации се очертават за нов управител на БНБ
Коментари Харесай

ПП предлага за шеф на БНБ Андрей Гюров, ИТН ще номинира Любомир Каримански

Най-малко две номинации се обрисуват за нов шеф на Българска народна банка преди приключването на новия краен период в 18 часа през днешния ден.

„ Продължаваме промяната “ предлага ръководителя на своята парламентарна група Андрей Гюров, а „ ИТН “ – депутата Любомир Каримански, който е ръководител на бюджетната комисия на Народното събрание.

Андрей Гюров удостовери, че е претендент за шеф на Българска народна банка, оповестява БНР. Номинацията му е била разисквана на съдружен съвет, траял до късно вечерта през вчерашния ден. Той отхвърли да има несъгласия в обединението поради неналичието на обща номинация на сътрудниците в ръководството.

„ Противоречия няма, има естествени полемики, както сме показвали до момента във всички решения. Моето име е една от номинациите, които се разискват сега “, сподели Гюров.

Липсата на единна кандидатура на ръководещата коалиция не е знак за несъгласия, разяснява и депутатът от „ ИТН “ Станислав Балабанов.

„ Ако има изобщо знак, това значи, че обединението работи по безусловно транспарантен и либерален метод. Да повторя – напрежение в обединението няма, подмолни сделки няма, не сме се разбирали с ГЕРБ и Движение за права и свободи да поддържат наш претендент. Няма и новосформирана коалиция сред „ Има такъм народ “, ГЕРБ и Движение за права и свободи. Няма място за терзание, няма земетресения в обединението, всичко е народ “, сподели Балабанов.

От своя страна, ръководителят на парламентарната група на „ Демократична България “ Христо Иванов призна за напрежение в ръководещата коалиция поради неналичието на единна кандидатура.

„ В момента може да има напрежение. Ако не си извадим изводите авансово, това накъде сме тръгнали, това напрежение може да прерасне в рецесия. Съвсем съществено желая да го кажа това. Ако няма единна кандидатура и в последна сметка се окаже, че бъде определен гуверньор на Българска народна банка с гласовете на опозицията, това ще бъде рецесия. “

Депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев разяснява, че в случай че ръководещата коалиция не реализира единодушие за единна кандидатура за гуверньор на Българска народна банка, има риск опозицията да избере шеф или никой да не успее да събере нужните гласове и да стартираме процедурата изначало.

„ Криза – не, само че предизвикателство, тъй като Българска народна банка е значима институция. Пак споделям – тук не би трябвало да се водим единствено от егото и кой е по-голям в една коалиция, а да се избере вид, който да бъде допустим и за българското общество “.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи разгласи, че няма да имат лична номинация, а кого ще поддържат в зала зависи от дебата.

"Нашето предложение от "Продължаваме смяната " е Андрей Гюров, макар че несъмнено ще е в ущърб на нашата парламентарна група да загубим лидера си ". Това съобщи по-рано през днешния ден в изявление за БНР Венеция Нецова-Ангова, член на две комисии в Народното събрание.

"Небезизвестно е, че ръководещото болшинство не съблюдава първия период за номиниране на претендент за Българска народна банка. Това е справедлив факт и това е реалност, тъй като одобряваме извънредно съществено тази позиция и това да намерим най-правилния човек, който да има нужната експертиза, професионален опит и нравственос, тъй че да може идващите шест години да води страната напред в банковия и финансовия бранш.

Смятам, че е значимо България да получи допустимо най-хубавия гуверньор, който в действителност да следи за банковия контрол и да води страната към влизане в еврозоната. Позицията е доста виновна, а и сме във време, в което има война в Украйна, към момента тлееща пандемия, енергийна рецесия в Европа и в света ".

Днес парламентарната група на “Има подобен народ” публично ще номинира Любомир Каримански за шеф на Българската национална банка, написа във Фейсбук тази заран Слави Трифонов.



„ ИТН “ ще номинира ръководителя на бюджетната комисия Любомир Каримански за шеф на Българска народна банка, удостовери и заместник-председателят на парламентарната група Виктория Василева: „ Вече сме го заявявали неведнъж, няма никаква смяна в нашата позиция “.

Василева отхвърли да разяснява кандидатурата за поста на ръководителя на ПГ на Политическа партия Андрей Гюров.

Срокът за предложение за шеф на Българска народна банка изтича през днешния ден в 18 часа. Той беше продължен със седем дни, откакто не беше получена нито една номинация до момента. Мандатът на сегашния гуверньор Димитър Радев изтече през юли предходната година.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР