Сирийските вътрешно разселени лица в Идлиб разказват за смъртоносен обстрел от силите на Асад

...
Най-малко двама цивилни бяха убити и други двама ранени при
Коментари Харесай

Най-малко двама цивилни бяха убити и други двама ранени при ракетна атака от силите на сирийския режим срещу лагер за разселени лица в покрайнините на град Сармин в контролирания от бунтовниците Провинция Идлиб, според сирийска доброволческа спасителна група.

Групата за гражданска защита на Сирия, известна още като Белите каски, каза в неделя, че възрастен мъж и жена са били убити в северозападната провинция в събота, а други двама са били ранени, включително дете, което е в тежко състояние.

Продължавайте да четете

списък от 4 елемента Най-малко девет убити при руски въздушни удари в сирийския ИдлибХуманитарни камиони на ООН преминават от сирийската правителствена зона, за да се разбунтуват -задържан ИдлибСирийците в контролирания от опозицията Идлиб отбелязват 12 години от въстаниетоЗатворените граници излагат на риск пациентите с рак в сирийския Идлибкрай на списъка

Белите каски казаха, че лагерът, в който са настанени приблизително 25 разселени семейства от Идлиб и провинцията Хама, е бил обстрелван от силите на сирийския режим, базирани в град Саракиб източно от Идлиб.

„След като нашите екипи спасиха жертвите, предоставиха медицинска помощ на ранените и потушиха пожара, избухнал в лагера, силите на сирийския режим подновиха обстрела на околностите на лагера“, каза Мунир Мустафа, заместник-директор на Гражданска защита на Сирия.

Мустафа каза пред Al Jazeera, че това е четвъртата атака, насочена към лагер в северозападна Сирия, и вторият обстрел на лагер в покрайнините на град Сармин, който е бил мишена на силите на режима от месеци.

На 2 септември обстрелът на жилищни квартали в Сармин доведе до смъртта на бебе и раняването на други четирима цивилни.

„Нашите екипи са отговорили на 711 атаки от режима, Русия и свързаните с тях милиции от началото на тази година до 12 септември“, каза Мустафа, добавяйки, че 61 души са били убити, включително 11 деца и 5 жени, и други 261 ранени.

„Ескалацията и терористичните атаки в северозападна Сирия застрашават стабилността на цивилните в район, който се превърна в последно убежище за хиляди семейства, разселени от режима и Русия“, добави Мустафа.

Турция и Русия постигнаха споразумение за прекратяване на огъня през март 2020 г. след месеци на кръвопролитие след военна офанзива на подкрепяните от Русия сирийски сили в Идлиб, част от който беше обявена за зона за деескалация през 2017 г.

Това споразумение обаче многократно се нарушава от силите на сирийския режим.

Тарек ал-Хамад, който беше изселен от източната провинция Хама преди шест години, загуби дядо си и леля си при съботната ракетна атака срещу лагера в Сармин.

20-годишният казва, че обстрелът е ударил палатката, в която е бил дядо му, на около 50 метра (164 фута) от собствената му палатка.

„Втурнах се да помогна на семейството си да напусне района и след това се върнах в лагера, за да проверя роднините и приятелите си, само за да открия дядо си да се дави в кръвта си, докато беше в леглото“, каза ал-Хамад.

„Беше като Деня на Страшния съд, звукът на експлозиите, пламъците и прахта, изпълнили мястото, виковете на деца и жени.

„Не е достатъчно режимът на [Башар] ал-Асад да ни измести от нашия град; сега иска да ни убие, дори когато сме в палатките си“, каза той.

Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси изчислява, че северозападна Сирия е дом на 4,5 милиона души, като 1,9 милиона живеят в лагери за разселени хора.

Милиони сирийци от съседни провинции като Хама и Алепо избягаха в региона по време на 12-годишната война, водена между силите на президента ал-Асад и неговите съюзници от една страна и опозиционни въоръжени групи, които се противопоставят на управлението му от друга.

„Случилото се вчера се смята за престъпление във всеки смисъл на думата, което потвърждава, че основната и крайна цел на режима на Асад е да убие сирийския народ, където и да се намира“, каза Али ал-Али, 64, баща на 10 деца деца.

Ал-Али, който трябваше да напусне селото си Каср Ибн Уордан в източната провинция Хама през 2017 г., беше прокуден още веднъж от обстрела в събота.

64-годишният мъж, заедно със семейството си, останаха само с дрехите на гърба си и прекараха нощта в откритата земеделска земя.

„От днес съм принуден да се впусна в друго пътуване на изселване, търсейки безопасно място, където да живея със семейството си“, каза той.

Всички негови съседи сега се насочват към турско-сирийската граница, каза той.

„Ние сме хора и имаме право да живеем“, каза Ал-Али. „Докога международната общност ще мълчи за престъпленията, извършени срещу нас от режима на Асад и Русия?“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР