Най-малко четири месеца ще продължи водният режим в Перник. Това

...
Най-малко четири месеца ще продължи водният режим в Перник. Това
Коментари Харесай

Най-малко 4 месеца ще продължи водният режим в Перник

Най-малко четири месеца ще продължи водният режим в Перник. Това стана ясно от думите на шефа на Басейнова дирекция "Западнобеломорски регион " в Министерство на околната среда и водите инж. Радослав Георгиев пред БНР.

Той уточни, че сега притокът към язовир "Студена " е три пъти по-малък от годишния график. По негови думи от началото на годината до края на октомври общият приток е към 11,5 млн. кубически метра.

На въпрос по кое време са разбрали, че има проблем с язовира и водата в него понижава фрапантно, Георгиев изясни, че информацията е била оценена през септември.

В Перник канят премиера на чаша студена вода

Мярката, която е била подхваната, е да се прекрати потреблението на питейна вода за промишлени потребности. Той акцентира, че е нужно спестовно водата да се употребява спестовно от популацията, както да се включат всички запаси, които ВиК-Перник има отвън язовира.

По негови думи актуалната година е извънредно суха и притокът в язовир "Студена " е минимален от 2006 година насам.

Георгиев акцентира, че досега няма данни за източване на язовира и уточни, че всеки месец Басейнова дирекция ревизира дали се съблюдава режимният график. Не са били открити нарушавания в графиците за 2018 и 2019 година

Георгиев напомни оценка от 2016 година, съгласно която загубите по водопреносната мрежа на града са над 50%, защото тя е амортизирана.

Нинова за водата: Хората вместо вложения получават легени

Той заяви и че съвсем всички язовири в региона са с понижен размер. Според него обаче други обитаеми места няма да стигнат до воден режим.

Днес заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков е в Перник, с цел да се срещне с кмета Станислав Владимиров за разискване на обстановката в града.

Припомняме, преди дни новият кмет Станислав Владимиров върна за преразглеждане оферти от ВиК график за воден режим.

Протестиращите пробваха да нахлуят в постройката на ВиК - Перник

Водният режим визира към 60 000 души.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР