Най-малко 89 души бяха ранени в петък в Каталуния по

...
Най-малко 89 души бяха ранени в петък в Каталуния по
Коментари Харесай

Десетки ранени при протестите в Каталуния

Най-малко 89 души бяха ранени в петък в Каталуния по време на разнообразни митинги от страна на последователите на независимостта на района. Това заяви вестник " Ел Паис ".

Повечето от жертвите - 60 души, са ранени в Барселона.

В Каталуния в петък стартира обща стачка. Многобройни манифестации се организират в разнообразни градове на района, само че най-големите демонстрации се организираха в столицата на автономията. Протестът в Барселона прерасна в конфликти сред полицията и протестиращите. Органите на реда използваха сълзотворен газ, в допълнение, за първи път по време на манифестации бяха включени водни оръдия.

По предварителни данни минимум 31 души са арестувани в Барселона. Протестиращите горяха отпадък и строят барикади.

От понеделник в Каталуния се организират демонстрации, които приключват с вълнения. Митингите започнаха, откакто Върховният съд на Испания осъди каталунски политици, взели участие в организирането на референдума за самостоятелност, на отнемане от независимост до 13 години.

Бившият каталунски водач Карлес Пучдемон отхвърли да бъде предаден на Испания, само че се яви пред белгийския съд съвсем две години, откакто потърси леговище в страната, с цел да получи европейска заповед за арест, издадена по отношение на него от Испанския висш съд.

Лидерът на Каталуния Ким Тора от своя страна след решението на съда съобщи, че ще би трябвало да се организира нов референдум за самоопределението на испанската област. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР