Най-малко 80 нови назначения трябва бъдат направени в редица важни

...
Най-малко 80 нови назначения трябва бъдат направени в редица важни
Коментари Харесай

НС забатачи смяната на поне 80 позиции във властта

Най-малко 80 нови назначения би трябвало бъдат направени в редица значими държавни органи, само че по всичко проличава, че Народното събрание не бърза да извърши отговорностите си. Процедурите по желание на шефове и членове са в пълномощията на Народно събрание, само че за трите месеца работа депутатите по този начин и не се захванаха с тези въпроси. Сега в последните му работни дни към този момент е прекомерно късно, показват от Дневник.

Изданието припомня, че става дума за органи от чиито решения зависят спазването на правата на жителите, отбраната на публичния интерес, качеството на ръководството и предотвратяването на злоупотребата с власт. Едва в последните последните дни Народно събрание уволни шефовете на НЗОК и на Сметната палата. Това обаче стана без да е ясно кой ще наследи овакантените постове. Така в идващите месеци до момента в който не стартира работа 49-о Народно събрание, основни органи ще продължат да работят с изтекли мандати.

Някои ведомства чакат ново управление над 2 година Така да вземем за пример шефът на Българска народна банка трябваше да бъде заменен още през лятото на 2021 година На поста там остана Димитър Радев, чийто 6 година мандат тогава изтече. С просрочени постове са и подуправителите там Нина Стоянова, ръководеща банковото ръководство и Калин Христов, който е отпред на емисионното ръководство. Редица други органи са със остарели управления, които бяха избирани още при ГЕРБ. Още след следващите предварителни избори на 2 октомври и провелите се след тях съвещания за сформиране на държавно управление президентът Румен Радев неведнъж сложи тематиката пред партиите.

Тогава държаният глава постоянно посочваше обновяването на тези органи като една от аргументите за какво е нужно да има работещо Народно събрание. Във фрагментироното Народно събрание в което мъчно реализираха болшинства още при избора на парламентарен началник, партиите обаче не се занимаваха с тези въпроси. Представители на разнообразни политически сили посочваха, че диалози по тематиката могат да бъдат стартирани едвам откакто стане известно дали се оформя устойчиво парламентарно болшинство, само че това по този начин и не се случи. Имаше и спекулации, че не е изключено част от процедурите въпреки всичко да бъдат стартирани още преди да бъде определено постоянен кабинет като опит за разпра с политически съперници. Общо 17 регулаторни и контролни органа работят с изминал мандат или непопълнен състав.

Рекордът държи така наречен комисия по досиетата, чиито петгодишен мандат на сегашния състав изтече още през 2017 година Критичен е въпросът и с избора на началник на КЕВР. В средата на годината Народно събрание изпадна в юридически вакум, откакто изборът на Станислав Тодоров като шеф на регулатора бе разгласен за противоконституционен. Така в предпоследния ден от съществуването си Народното събрание върна 77-годишния някогашен ръководител на КЕВР Иван Иванов, който беше с изминал повече от година мандат. В Конституционният съд пък би трябвало да бъдат назначени 2 съдии на мястото на Анастас Анастасов и Гроздан Илиев, чиито мандат към този момент изтече.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР