Най-малко 75-ма души са загинали вчера при предполагаема химическа атака

...
Най-малко 75-ма души са загинали вчера при предполагаема химическа атака
Коментари Харесай

Сирия: Атака с БОВ, много жертви и нови словесни битки

Най-малко 75-ма души са починали през вчерашния ден при хипотетична химическа офанзива против последния размирен бастион в региона Източна Гута, покрай сирийската столица Дамаск, съобщи ДПА.

Доброволческата избавителна организация "Бели каски " твърди, че хеликоптер е хвърлил варел, цялостен с експлозиви и бойни отровни субстанции (БОВ), върху град Дума, убивайки най-малко 40 души. Тя споделя, че цели фамилии са се задушили в мазетата си от отровния газ.

Официалната сирийска осведомителна организация САНА отхвърли изказванията. "Някои медии, известни с поддръжката си за терористи, настояват, че армията е употребила химически оръжия в град Дума при военната си интервенция в отговор на офанзивите, осъществени от терористична организация против няколко квартала на Дамаск и покрайнините ", съобщи САНА.

Говорителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Хедър Науърт съобщи, че в случай че бъде доказана достоверността на информацията за химическа офанзива, интернационалната общественост би трябвало да отговори. "Русия, със своята неизменима поддръжка за режима, в края на краищата носи отговорност за тези жестоки набези ", сподели тя.

Според Москва известията за варела с БОВ, хвърлен от сирийските войски над град Дума, са поредна подправена вест. Генерал-майор Юрий Евтушенко, почитан съветски командващ в Сирия упрекна за тези изказвания неправителствените самостоятелни организации, в това число "Белите каски ". Той насочи обвинявания против Запада, който употребява "твърдения за химически офанзиви ", с цел да попречи на сегашната акция на сирийската войска за изтегляне на бунтовниците от Дума.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР