Най-малко 73-ма души са убити от две бомбени експлозии близо

...
Най-малко 73-ма души са убити от две бомбени експлозии близо
Коментари Харесай

Над 70 убити в Иран при двойна експлозия на годишнината от смъртта на Сулеймани

Най-малко 73-ма души са убити от две бомбени детонации покрай гроба на иранския военачалник Касем Сулеймани, съобщи Би Би Си. Атаката съответствува с четвъртата годишнина от убийството на генерала от Съединени американски щати .

В Техеран са безапелационни – дейностите им са самоотбрана и не търсят война

Над 170 души са ранени от детонациите, които удрят върволица покрай джамията „ Сахеб ал-Заман “ в южния град Керман. Заместник-губернатора на града дефинира бомбените детонации като „ терористична офанзива “.

Иран не подготвен за пълнощабни военни дейности, само че би трябвало да чакаме набези на неговите прокси групировки, считат специалисти

Съобщава се, че стотици хора са вървели към гробницата в сряда като част от гала в памет на ген. Сулеймани, който беше погубен при офанзива на американски дрон в прилежащ Ирак през 2020 година

Генералът беше считан за най-влиятелната фигура в Иран след висшия водач аятолах Али Хаменей. Той отговаряше за тайните задачи на силите „ Кудс “ на Иранската революционна армия и даването на финансиране, оръжия, разузнаване и логистична поддръжка на съюзнически държавни управления и въоръжени групи, в това число „ Хамас “ и „ Хизбула “.

Заедно с него са били убити и двама военни командири на организацията

Тогавашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп , който подреди убийството през 2020 година, разказа Сулеймани като „ терорист номер едно на всички места по света “.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР