Най-малко 7 души пострадаха по време на бурни протести в

...
Най-малко 7 души пострадаха по време на бурни протести в
Коментари Харесай

Поне 7 души пострадаха след протестите в Скопие

Най-малко 7 души пострадаха по време на бурни митинги в центъра на Скопие против подписаното през вчерашния ден съглашение, което взема решение дългогодишния спор сред Атина и Скопие за името на Македония. Полицията е задържала 25 стачкуващи. Министърът на защитата Радмила Шекеринска остро осъди насилието.

Тежка нощ на митинги и арести в Скопие. Демонстрантите против съглашението с Гърция, в което е залеганало името Северна Македония, нападнаха постройката на Парламента. Частите за битка с всеобщи вълнения използваха шумови гранати и сълзотворен газ, с цел да разпилян събралото се голям брой.

До намесата на полицията се стигна откакто част от стачкуващите започнаха да хвърлят бутилки, камъни и сигнални ракети по чиновниците на реда. Протести против контракта имаше и в Гърция.

 Край на разногласието сред Атина и Скопие за името на Македония Край на разногласието сред Атина и Скопие за името на Македония
На гала на брега на Преспанското езеро двете страни подписаха контракт, с който одобряват името "Северна Македония " за всеобща приложимост. И гърци, и...

Подписаното сред Гърция и Македония съглашение би трябвало да бъде утвърдено от парламентите на двете страни. За името Северна Македония ще се произнесат и македонците на референдум, който ще се състои през есента. Президентът на страната Георге Иванов обаче заплашва да блокира договорката.

Постигнатият компромис се приема позитивно от интернационалната общественост. Съседите на Македония - Албания и Косово, дефинираха ратификацията като значима за целия район, а Хърватия даде обещание цялостна поддръжка за страната по пътя й към участие в Европейски Съюз и НАТО.
 © Българска телеграфна агенция  © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР