Най-малко 65 души, включително 11 полицаи, са ранени при бурните

...
Най-малко 65 души, включително 11 полицаи, са ранени при бурните
Коментари Харесай

140 арестувани и 65 ранени на протеста срещу цените на горивата в Париж

Най-малко 65 души, в това число 11 служители на реда, са ранени при бурните митинги в Париж. Арестувани са над 140 души, заяви френската полиция, представена от Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

Някои от протестиращите палиха коли и кофи за отпадък в центъра на столицата, откакто вследствие на яростни конфликти силите на реда ги изтласкаха от региона на Триумфалната арка. Спорадични стълкновения с полицията избухнаха следобяд в центъра на френската столица, до момента в който някои от протестиращите се опитваха да създадат барикади от подръчни материали.

По същото време други протестиращи - така наречен " жълти жилетки " - участваха в мирни шествия в разнообразни елементи на Париж. Холандската полиция затвори комплекса на Народното събрание в град Хага, откакто там в се събраха към 100 " жълти жилетки ", с цел да стачкуват против държавната политика. По-късно част от стачкуващите се разпръснаха, а останалите бяха съпроводени от служители на реда на коне и с коли отвън региона на Народното събрание. Холандски медии оповестиха за двама арестувани от полицията в Хага и за протестен лидер, арестуван в южния град Маастрихт. Засега хагската полиция не е удостоверила информацията.

В продължение на повече от от две седмици " жълтите жилетки " блокираха пътища из цяла Франция в импровизиран протест против повишението на цените на горивата и скъпия живот. Демонстрациите им се трансфораха в едно от най-големите провокации за френския президент Еманюел Макрон след идването му на власт преди 18 месеца.

Преди седмица хиляди стачкуващи, които нямат водач и се провеждат благодарение на обществените мрежи, се събраха в Париж за първи път и трансфораха " Шан-з-Елизе " в полесражение, откакто влязоха в конфликт с полицията. Полицаите използваха против тях сълзотворен газ и водни оръдия. Демонстрантите се употребяват с огромна социална поддръжка. " Напълно съм съгласна с стачкуващите. Жалко е, че би трябвало да се взимат защитни ограничения против вероятни вреди, само че аз поддържам придвижването ", съобщи Брижит, собственичка на магазин на " Шан-з-Елизе ". /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР