Най-малко 6 души са загинали, а се издирват още 16

...
Най-малко 6 души са загинали, а се издирват още 16
Коментари Харесай

Глетчер уби най-малко 6 души в Доломитите

Най-малко 6 души са починали, а се търсят още 16 след лавина, породена от откъртване на парче глетчер в планинската верига Доломитите в Италия.

Инцидентът е станал в неделя на източния скат на връх Мармолота. Издирванията на оживели и ранени не престават и през днешния ден. Спасителите обаче нямат вяра някой да е оживял под лавината от лед и камъни.

На паркинга при започване на маршрута за катерене има паркирани 16 автомобила, които още не са потърсени то притежателите си. Те евентуално са починали или се водят още изчезнали.

„ Когато пристигнахме на мястото, видяхме ужасна картина. Огромни парчета лед и камъни тъкмо върху маршрута, по който се качват хората. И починали хора “, разказва видяното един от спасителите пред италианските медии.

Алпинистът Райнхолд Меснер съобщи, че най-вероятно причина за откъртване на глетчера са климатичните промени и извънредно високите температури. „ Горе бе 10 градуса, в никакъв случай не е било толкоз топло “, съобщи той. Според него през последните години е станало рисковано да се изкачват върхове с глетчери, тъй като поради температурите те са нестабилни.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР