Най-малко 3812 цивилни афганистанци са били убити или ранени през

...
Най-малко 3812 цивилни афганистанци са били убити или ранени през
Коментари Харесай

Почти 4000 цивилни афганистанци са били убити или ранени в Афганистан през първото полугодие на 2019 г.

Най-малко 3812 цивилни афганистанци са били убити или ранени през първата половина на тази година във войната против ислямистките групировки, съгласно оповестен през днешния ден отчет на Организация на обединените нации, съобщи Ройтерс.

Наблюдава се нарастване на броя жертви, породени от държавните сили и войските под управлението на НАТО. Докладът бе оповестен на фона на договарянията сред талибаните и американски представители за преустановяване на войната в Афганистан, продължаваща 18 години. Преговорите навлязоха във значима фаза, като задачата на американските договарящи е да реализират спокойно съглашение преди 1 септември, отбелязва Ройтерс.

Въпреки дипломатическите старания войната продължава, като цивилните живеят в непрекъснат боязън да не бъдат нападнати от екстремисти, да не се озоват посред сухопътно стълкновение или да не станат неволна жертва на въздушните удари на афганистанското държавно управление и силите на НАТО.

Според задачата на Организация на обединените нации в Афганистан максимален брой цивилни са убити при наземни офанзиви и боеве. На второ място измежду аргументите са самоделните взривни устройства, а след тях - въздушните удари.

Талибаните и бойците на "Ислямска страна " са умъртвили 531 афганистанци и са ранили 1437 сред 1 януари и 30 юни тази година. Ислямистките групировки съзнателно са нападнали 985 цивилни, измежду които държавни чиновници, старейшини на племена и религиозни учени, излиза наяве от отчета на Организация на обединените нации.

Проправителствените сили са умъртвили 717 цивилни и са ранили 680 през първите шест месеца на годината, като това е нарастване с 31 % в съпоставяне със същия интервал предходната година.

Най-малко 144 дами и 327 деца са убити и над хиляда са били ранени из цялостен Афганистан.

При въздушни удари са убити 519 цивилни, 150 от които деца.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР