Най-малко 380 кита са загинали при масово засядане на брега

...
Най-малко 380 кита са загинали при масово засядане на брега
Коментари Харесай

Най-малко 380 мъртви кита при засядане на брега в Австралия

Най-малко 380 кита са починали при всеобщо засядане на брега в южната част на Австралия, оповестиха управляващите, като спасители са съумели да освободят единствено няколко десетки оживели, оповестява " Франс прес ".

Почти цялото стадо от 460 кита от типа елементарна гринда, заседнали в пристанището на Макуори, на скалистия и едва обитаем западен бряг на Тасмания, към този момент е починало.

" Имаме по-точно броене и можем да потвърдим, че 380 кита са мъртви ", сподели мениджърът на Службата за парковете и дивата природа на Тасмания Ник Дека.

" Останали са към 30 към момента живи, само че положителната вест е, че спасихме 50 ", сподели той, определяйки избавителните дейности като прочувствено тежки.

Първите от гигантските бозайници бяха открити в понеделник, което провокира огромни старания за освобождението им от пясъчна линия, налична единствено с лодка.

Това е най-голямото всеобщо засядане, записано в миналото в Тасмания, островен щат край южното крайбрежие на континентална Австралия и евентуално най-голямото в историята на страната.

Спасителен екип от 60 природозащитници, квалифицирани доброволци и локални служащи в рибовъдни стопанства концентрира напъните си върху група китове, отчасти потопени във водата.

Спасителите са прекарали два дни в прегазване в студените плитчини, с цел да освободят към момента живите морски жители, като са употребявали лодки, снабдени със специфични въжета, с цел да ги насочат назад към открития океан.

Сега те се пробват да освободят колкото се може повече от 30-те останали живи кита.

" Те са фокусирани върху работата - това е сложна работа, някои от тях са до гърдите си в студена вода, тъй че ние се опитваме да редуваме екипите ", сподели Дека и добави: " Това е доста изтощаващо физически. Също е и прочувствено изтощаващо. "

Китовете са открити заседнали на разстояние до 10 километра един от различен и в този момент чиновниците са разширили зоната си за търсене, с цел да ревизират дали повече от бозайниците са останали наоколо.

Някои от китовете, избавени във вторник, още веднъж са заседнали за една нощ, в сходство с прогнозите на специалистите по държание на китове, само че Дека остава оптимистична по отношение на непосредствените вероятности за тези, които са останали в океана.

" Добрата вест е, че множеството избавени китове към момента са на открито в дълбоки води и плуват ", сподели той пред кореспонденти в близкия град Страхан.

" Те не са заседнали. Значи имаме по-голям триумф, в сравнение с не. "

Причините за всеобщите блокирания остават незнайни - даже за учените, които учат феномена от десетилетия.

Някои откриватели обаче допускат, че извънредно общителните пилотни китове може да са излезли от пистата, откакто са се хранили покрай бреговата линия или следвайки един или два кита, които са се отклонили.

Морският биолог от отдела за околната среда на Тасмания Крис Карлион съобщи, че това е " естествено събитие ", като закъсненията на типовете се срещат постоянно през цялата история както в Южна Австралия, по този начин и в прилежаща Нова Зеландия.

" Ние се намесваме и реагираме в тези обстановки, само че доколкото можем да предотвратим това, което се случва в бъдеще, в действителност можем да създадем малко ", сподели той.

Карлиън сподели, че проблемите с хуманното отношение към животните са съществена причина, заради която управляващите и природозащитниците се намесват в всеобщите затваряния, дружно с публичните упования и способността да научат повече за даден тип.

Това би било " извънредно стресиращо " прекарване за освободените китове, сподели той, само че минали събития демонстрираха, че те евентуално ще процъфтяват в дивата природа.

" Доста безапелационно показахме, че животните ще се прегрупират, ще реформират тези обществени връзки и ще - най-малко в кратковременен и средносрочен проект за времето, което са били проследени - ще показват обикновено и естествено държание, " Карлиън сподели.

Длъжностните лица в този момент ще насочат вниманието си към изхвърлянето на труповете на китове, като оценителите идват на място в сряда, с цел да основат проект за разчистване.

" С течение на времето (китовете) стават все по-уморени, тъй че възможностите им за оцеляване понижават ", сподели Дека.

" Но ние ще продължим да работим, до момента в който на мястото има живи животни. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР