Най-малко 37 души са загинали след внезапни наводнения и студена

...
Най-малко 37 души са загинали след внезапни наводнения и студена
Коментари Харесай

Вулкан уби 37 души на остров Суматра

Най-малко 37 души са починали след неочаквани наводнения и студена лава, изтичаща от вулкан, на западния индонезийски остров Суматра.

Часове наред проливни дъждове смъкнаха потоци от пепел и камъни от планината Марапи - един от дейните вулкани в Суматра. Свлачищата от студена лава заляха два региона, лишиха живота на хора и повредиха повече от 100 къщи, джамии и публични здания.

Властите настояват, че броят на жертвите може да се усили, защото 18 души са в неопределеност. Оцелелите описват по какъв начин са избягали, когато студената лава - примес от вулканичен материал и камъни, която се стича по скатовете на вулкана при дъжд - се е насочила към домовете им.

" Чух гръмотевици и тон, сходен на вряща вода. Това беше звукът на огромни камъни, които падаха от планината Марапи ", споделя пред осведомителна организация Агенция Франс Прес Рина Девина, 43-годишна стопанка от област Агам.

" Беше мрачно, по тази причина използвах мобилния си телефон като фенерче. Пътят беше кален, по тази причина повтарях " Боже, помилуй " още веднъж и още веднъж ", сподели Девина. Майката на три деца добави, че къщата на съседа е била " сплескана от огромни камъни ", а четирима от съседите ѝ са починали.

До неделя следобяд спасителите са разкрили 19 тела в най-засегнатото село Кандуанг в окръг Агам и са извадили други девет тела в прилежащия окръг Танах Датар, съгласно Националната организация за търсене и избавяне.

Наводнението е последното от поредност естествени бедствия, които най-малко частично са резултат от човешката активност, обявиха специалисти по околната среда пред индонезийската редакция на Би Би Си.

" Внезапните наводнения и калните свлачища от студена лава не престават да се повтарят и да усилват интензивността си заради несъразмерната употреба на естествените запаси и безразборното строителство ", споделя Венгки Пурванто, шеф на клона за Западна Суматра на Индонезийския конгрес за околната среда.

" В резултат на това бедствията се повтарят всяка година. Всъщност те зачестяват с всяка минала година. Разстоянието сред едно злополучие и идващото става все по-малко ", добави той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР