Най-малко 3 812 афганистански граждани са били убити или ранени

...
Най-малко 3 812 афганистански граждани са били убити или ранени
Коментари Харесай

Близо 4000 афганистанци са били убити или ранени през първата половина на 2019 г.

Най-малко 3 812 афганистански жители са били убити или ранени през първата половина на 2019 година във войната против ислямистките групировки, съгласно оповестен през днешния ден отчет на Организация на обединените нации, представен от Ройтерс. Голям е и броят на жертвите, породени от държавното управление и ръководените от НАТО войски.

Данните за жертвите са оповестени на фона на диалозите сред талибаните и американски представители за преустановяване на 18-годишната война в Афганистан. Преговорите навлязоха във значим стадий, като американските договарящи се стремят да реализират спокойно съглашение преди 1 септември.

Войната обаче продължава, макар дипломатическите старания, принуждавайки цивилните да живеят под непрекъснатата опасност да не бъдат нападнати от екстрмисти или да не станат жертва на въздушните удари на афганистанското държавно управление и силите на НАТО.

От задачата на Организация на обединените нации за помощ в Афганистан (UNAMA) обявиха в последния си отчет, че максимален брой цивилни са убити при наземни офанзиви и боеве. На второ място измежду аргументите са самоделните взривни устройства, а след тях - бомбените офанзиви и въздушните удари.

Талибаните и бойците на "Ислямска страна " убиха 531 афганистанци и раниха 1437 сред 1 януари и 30 юни. Ислямистките групировки съзнателно са нападнали 985 цивилни жители, в това число държавни чиновници, старейшини, религиозни учени, оповестява Организация на обединените нации в своя отчет. В него се споделя, че проправителствените сили са умъртвили 717 афганистанци и са ранили 680 за шестте месеца до 30 юни, което е нарастване с 31% по отношение на същия интервал на 2018 година

Най-малко 144 дами и 327 деца са убити и над 1000 ранени в цялата страна. Въздушните удари предизвикаха 519 цивилни жертви, 150 от които са деца.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР