Най-малко 29 души са били убити в северна Нигерия, твърдят

...
Най-малко 29 души са били убити в северна Нигерия, твърдят
Коментари Харесай

Етническо отмъщение в Нигерия доведе до масови убийства

Най-малко 29 души са били убити в северна Нигерия, настояват служители на реда, при нахлуване за възмездие, откакто въоръжени лица са простреляли над 130 души в същия регион по-рано този месец.
Последното клане обхвана няколко села в региона на Каджуру, щата Кадуна, в който се следи внезапно увеличение на етническото принуждение.
Въоръжени лица, за които се подозира, че са от общността Фулани, са нахлули в селата на фермери от етническия регион Адара, убивайки 29 души и изгаряйки 40 домове, съобщи France Press, представена от БГНЕС.
" Преброили сме 27 души, в това число един служител на реда, " сподели шефът на полицията в Кадуна, Аман Абдурахман пред кореспонденти, откакто посети региона в сряда. По-късно полицията откри още две тела.
Смята се, че кръвопролитието е възмездие против въоръжени бойци, нападнали осем селища с Фулани на 11 февруари, в което губернаторът на Насир, Ел-Руфай, съобщи, че има убити повече от 130 души.
Насилственият акт се случва в навечерието на президентските избори в Нигерия, които се организираха предходната събота след едноседмично забавяне.
„ Този тип скотски кръвопролития би трябвало да спре “, сподели Абдурахман.
Южна Кадуна е една от многочислените области, наранени от дългогодишно принуждение сред мюсюлманските пастири Фулани и локални християнски фермери поради правата върху земята и водата.
Сблъсъците се задълбочават от бързото повишаване на популацията в най-гъсто обитаемата страна на Африка. Напоследък насилието закупи етническо и религиозно измерение, като политиците са упрекнати в разпалването му за политически цели.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР