Най-малко 250 журналисти в света лежат в затвори, на първо

...
Най-малко 250 журналисти в света лежат в затвори, на първо
Коментари Харесай

Китай е номер едно по вкарани в затвора журналисти

Най-малко 250 публицисти в света лежат в затвори, преди всичко в Китай - един от властническите режими, които не толерират свободата на медиите. Това заяви Франс прес, цитирайки неправителствената организация Комитет за отбрана на публицистите.

Много от тези публицисти са упрекнати, че са " врагове на страната " или в публикуването на " подправени вести ", акцентира организацията, основана в Ню Йорк.

Като други страни, в които упражняването на журналистическата специалност е рисково, се показват Турция, Саудитска Арабия, Еритрея, Виетнам и Иран.

Най-малко 48 публицисти са вкараните в затвор в Китай в края на 2019 година, с един повече в сравнение с през 2018 година, оповестява Комитетът за отбрана на публицистите. Турция е на второ място с 47 - надалеч по-малко в сравнение с през 2018 година, когато публицистите в турски затвори са били 68. Това обаче не е същинско усъвършенстване, поради обстоятелството че държавното управление в Анкара съумя да закрие над 100 медии и стартира правосъдни каузи за " прослава на тероризма ", които сплашиха или доведоха до уволнението на доста кореспонденти.

" Десетки публицисти в Турция, които не се намират в пандиза, към момента чакат развой на първа инстанция или апелативно дело, а други бяха наказани задочно и са застрашени от арест, в случай че се върнат в страната си ", акцентира Комитетът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР