Най-малко 250 журналисти в света лежат в затвори, на първо

...
Най-малко 250 журналисти в света лежат в затвори, на първо
Коментари Харесай

Китай е номер едно по вкарани в затвора журналисти

Най-малко 250 публицисти в света лежат в затвори, преди всичко в Китай - един от властническите режими, които не толерират свободата на медиите. Това заяви Франс прес, цитирайки неправителствената организация Комитет за отбрана на публицистите.

Много от тези публицисти са упрекнати, че са "врагове на страната " или в публикуването на "фалшиви вести ", акцентира организацията, основана в Ню Йорк. Като други страни, в които упражняването на журналистическата специалност е рисково, се показват Турция, Саудитска Арабия, Еритрея, Виетнам и Иран.

Най-малко 48 публицисти са вкараните в затвор в Китай в края на 2019 година, с един повече в сравнение с през 2019 година, оповестява Комитетът за отбрана на публицистите. Турция е на второ място с 47 - надалеч по-малко в сравнение с през 2018 година, когато публицистите в турски затвори са били 68.

Това обаче не е същинско усъвършенстване, поради че държавното управление в Анкара съумя да закрие над 100 медии и стартира правосъдни каузи за "възхвала на тероризма ", които сплашиха или доведоха до уволнението на доста кореспонденти.

"Десетки публицисти в Турция, които не се намират в пандиза, към момента чакат развой на първа инстанция или апелативно дело, а други бяха наказани задочно и са застрашени от арест в случай че се върнат в страната си ", акцентира Комитетът.

В челната тройка са и Саудитска Арабия и Египет с по 26 задържани публицисти. 18 от затворените в кралството публицисти не знаят в какво са упрекнати и организацията изрази терзания от случаи на "побои, причиняване на изгаряния и незадоволително хранен на политически пандизчии, в това число четирима публицисти ".

През 2018 година в света е имало 255 публицисти в затвори, а през 2016 година - 273. Въпреки това броят им остава прекомерно висок, акцентира организацията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР