Най-малко 235 са загиналите при нападението в Северен Синай в

...
Най-малко 235 са загиналите при нападението в Северен Синай в
Коментари Харесай

Жертвите на атентата в Египет достигнаха 235 души, ранените са над 100

Най-малко 235 са починалите при нападението в Северен Синай в Египет, заяви египетският основен прокурор, представен от локални медии. По-рано денем бунтовници взривиха експлозиви и откриха огън по молещите се в суфистката джамия " Рауда " в северната част на синайския полуостров, близо до районния административен център Ариш. Ранените са минимум 120 съгласно изказването на прокурора.
Египетският вестник " Ал Ахрам " оповестява, че с новите данни за броя на жертвите нападениeто е едно от най-смъртоносните против цивилни в Египет от последните години. Очевидци на изданието описват, че след експлоадирането на взривно устройство в джамията нападателите са извадили огнестрелните си оръжия.

Според очевидци, представени от организация MENA, над 30 души са били извозени от линейкитте до болничното заведение в центъра на Бир ал Абед (където е джамията " Рауда " ) и до тези в Ариш, административен център на Северен Синай, ситуиран на няколко десетки километра. Транспортирането на потърпевши и убити също се е правило на фона на пресечен огън сред бунтовници и сили на реда, написа " Ел паис ".

Според Mada Masr джамията е обвързвана със суфисткия медал " Джаририя " (египетската версия на името е " Гаририя " ), който има мощно въздействие в северната част на Синай. Изданието отбелязва, че през 2013 година бунтовници задействат взривно устройство в гробницата на суфистки шейх в синайското село Мазар - близо до град Бир ал Абед.

Бунтовниците, оповестили преданост към " Ислямска страна ", които египетските управляващи се пробват да обезвреждат, се прицелват главно в полицията и военнослужещи (и в по-редки случаи в мюсюлмански и християнски храмове), откогато напрежението ескалира в последните три години. Джихадистите откриха така наречен Синайска провинция на Халифата през 2014 година

Правозащитници упрекват управляващите, че интервенцията на полуострова е " непозрачна " и че постановат медийно затъмнение за сметка на съмнителни триумфи против бунтовниците.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Близък изток (3195)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР