Най-малко 23 деца са сред стотиците хора, убити в Иран

...
Най-малко 23 деца са сред стотиците хора, убити в Иран
Коментари Харесай

Най-малко 23 деца са убити в Иран по време на антиправителствените протести

Най-малко 23 деца са измежду стотиците хора, убити в Иран при митингите, които избухнаха предишния месец, заяви „ Амнести “. Те започнаха след гибелта на млада жена, задържана от моралната полиция поради това, че е носила забрадката си погрешно.

„ Незаконните убийства на минимум 23 деца от иранските сили за сигурност хвърлят спомагателна светлина върху смъртоносната решителност на управляващите да смажат необятно публикуваните, продължаващи митинги “, споделиха от „ Амнести “.

Най-малко 201 души са убити в митингите. Сред жертвите има 20 момчета на възраст сред 11 и 17 години и три девойки, две от които на 16 години и едно на 17 години. „ Силите за сигурност на Иран са умъртвили минимум две дузини деца в опит да смажат духа на опозиция измежду смелите младежи в страната “, сподели Хеба Морайеф от организацията. Морайеф прикани Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида да сътвори „ интернационален самостоятелен механизъм за следствие и отчетност на Иран “.

Междувременно в обществените мрежи в Иран избухна яд против видеозапис, за който се твърди, че демонстрира полово принуждение на служители на реда против протестираща жена, до момента в който се пробват да я арестуват. Достоверността на записа не може да бъде доказана без значение.

Антиправителствените митинги избухнаха в цялата страна поради гибелта в ареста на Махса Амини на 16 септември. В първите редици на митингите са дами. Те горят забрадките си и режат косите си. Исканията им са за повече независимост, тъждество и завършек на религиозните ограничавания.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР