Най-малко 210 души са починали в Иран в резултат на

...
Най-малко 210 души са починали в Иран в резултат на
Коментари Харесай

Би Би Си: Жертвите на коронавируса в Иран са 7 пъти повече от обявените

Най-малко 210 души са умряли в Иран вследствие на новия ковид. Това настояват за Би Би Си източници в здравната система на ислямската република.

Досега оповестените жертви са 34 души. Иран относително късно стартира да показва настоящи данни за ковид Covid-19 - по време, когато към този момент имаше и доказани смъртни случаи. Още тогава обаче ирански медии говореха за най-малко 50 смъртни случая в свещения за шиитите Ком - град с население над милион души, откъдето потегли болестта в страната. Техеран обаче заприказва за " осведомителна акция " против страната, целяща да попречи и на изборите предходната седмица.

Иран отхвърля и в този момент и упорства, че е " транспарантен " в данните си. Говорител на здравното министерство отхвърли в " Туитър " информацията, публикувана първо от иранското издание на Би Би Си и доказана от интернационалната работа на английската социална медия.

Ниско доверие в сложен миг

Иран, с 388 болни към днешна дата, и до момента бе страната с най-големия брой жертви отвън Китай. Ако обаче информацията на Би Би Си най-после се удостовери, броят на жертвите ще сред 6 и 7 пъти по-голям от оповестените, а това ще сложи въпроси и за действителния брой на инфектираните.

Информацията идва в миг, когато около реакцията на болестта в Иран доверието към управляващите (също застигнати от епидемията) в ислямската република е ниско. Със забавяне страната стартира да вкарва ограничения като затваряне на учебни заведения и университети или анулация на петъчната молитва в столицата. Хиляди иранци не могат да стигнат до родината си или да тръгнат към мястото, където живеят или работят, поради прекъсването на полети от и до страната.

Според източниците на Би Би Си в няколко лечебни заведения най-вече са жертвите в Техеран (128 души) и Ком (88 души), следва Гилан в северозападната част на страната (65 души).

Повече за броя заболелите от ковид по света можете да научите тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР