Най-малко 21 души бяха арестувани в Нидерландия, съобщи полицията след

...
Най-малко 21 души бяха арестувани в Нидерландия, съобщи полицията след
Коментари Харесай

Десетки арестувани в Нидерландия след поредната нощ на безредици

Най-малко 21 души бяха задържани в Нидерландия, заяви полицията след четвърта нощ на митинги против противоепидемичните ограничавания, наложени в страната поради повишаването на новите случаи на болест, заяви Франс прес, съобщи Българска телеграфна агенция.

Малки групи протестиращи провокираха напрежение в градовете Цволе, Гронинген и Розендал, само че мащабите бяха надалеч от конфликтите през уикенда в огромните градове като Ротердам и Хага, които министър председателят Марк Рюте дефинира като " искрено принуждение ", а причинителите назова " идиоти ". Властите в Цволе се притесняваха от ново принуждение. В града беше оповестено изключително състояние и бяха задържани 13 души, заяви локалната полиция в Туитър. Те са арестувани за разнообразни нарушавания, в това число владеене на пиротехнически средства, несъблюдение на полицейски разпоредби и липса на документи за идентичност. В Розендал бяха задържани осем души, трима от които - за палежи. Полицията в Гронинген също се намеси, с цел да разпръсне групи младежи.

Общо при митингите против повторното въвеждане на здравните ограничавания на 13 ноември бяха задържани над 150 души, отбелязва Агенция Франс Прес. Недоволството на протестиращите провокира и импортираният от държавното управление проектозакон, съгласно който здравен документ ще се издава единствено на имунизираните и възстановилите се от COVID-19. Ако той бъде признат, питейните заведения, заведенията за хранене и голям брой обществени места може да откажат да позволяват неимунизираните.

Напрежение се появи още след оповестяването на ограниченията на 12 ноември. В петък митингите в Ротердам прераснаха в протест и полицията откри огън, при което бяха ранени четирима души. На идващия ден при конфликти с протестиращи в Хага бяха ранени петима служители на реда. Общо по отношение на размириците до момента са арестувани 173 души, заяви и.д. министърът на правораздаването на Нидерландия Фердинанд Граперхаус. Той посочи, че те ще бъдат съдени по опростена процедура и полицията и прокуратурата ще създадат всичко допустимо, с цел да понесат справедливо наказване. Освен това те ще би трябвало да платят за породените вреди, добави той. Не се изключва да бъдат осъществени и други арести. Иначе държавното управление на Рюте възнамерява да вземе ограничения, сходни на локдаун, в случай че темпото на разпространяване на епидемията не се забави.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР