Най-малко 20 страни от ЕС подписват нов пакт за отбрана,

...
Най-малко 20 страни от ЕС подписват нов пакт за отбрана,
Коментари Харесай

ЕС създава военен Шенген

Най-малко 20 страни от Европейски Съюз подписват нов пакт за защита, мощно разпространяван от Франция и Германия, оповестява " Ройтерс ".

След години на редуциране на разноските в Европа и сериозната взаимозависимост от Съединените щати посредством алианса на НАТО, Франция и Германия се надяват, че съглашението, планувано за 13 ноември в Брюксел, ще обвърже нациите с по-тясно съдействие в региона на защитата, обхващащо и бойци и оръжия.

Постоянното структурирано съдействие или ПЕСКО може да бъде най-големият скок в отбранителната политика на Европейски Съюз от десетилетия насам и може да способства за пригаждане на икономическата и комерсиална мощност на блока с по-мощната военна мощ.

Военен " Шенген " са избраният за напъните по пакта, който е тясно съгласуван с алианса на НАТО управителен от Съединени американски щати, с цел да се подсигурява бистрота, разясняват немски публични лица.

Една от областите, в които представителите на НАТО и Европейски Съюз виждат обща основа, е основаването на военна зона за свободно придвижване на бойци и съоръжение, която се базира на свободното пътешестване " Шенген " в Европейски Съюз.

Представители на НАТО са скептични по отношение на PESCO, само че схващат, че е значимо Европейският съюз да реагира на филантропични рецесии и други бедствия, изключително в Африка - район, в който НАТО няма съответни отговорности.

" Това няма да се случи в конкуренция с НАТО ", добавя немски източник. Организацията на Северноатлантическия контракт ще се концентрира върху груповата защита, до момента в който PESCO ще обезпечи по-бърз и по-ефективен отговор на Европейски Съюз на събития като рецесията с ебола през 2014 година в Африка, прибавят публични лица.

Между Париж и Берлин обаче остават разлики във връзка с страните, които са законово обвързани с пакта, обявиха дипломати от Европейски Съюз. Франция желае една съществена група страни да внасят пари и военни средства в PESCO, както и подготвеност за интервенция в чужбина. Германия се стреми да разшири пакта.

" Това би трябвало да докара до по-висока степен на ангажираност ", споделя чиновник на Европейски Съюз, описвайки PESCO като " защитителен брак ".

Досега Франция, Германия, Италия, Испания и към 16 други страни от Европейски Съюз дават обещание да се причислят към пакта. Някои други членове, в това число Дания, Португалия и Малта, към момента не са се заели обществено.

Но е ясно, че Англия, която има намерение да напусне блока няма да взе участие, декларират публични лица. Англия от дълго време се пробва да блокира съдействието в региона на защитата в Европейски Съюз, опасявайки се, че това може да докара до развиване на войска на Европейски Съюз.

Френски дипломати декларират, че пактът има няколко области, в които държавните управления на Европейски Съюз ще работят дружно, в това число военни интервенции на Европейски Съюз, вложения и придобиване на отбранителни качества, дружно като група.

Предложенията за PESCO включват работа по европейско здравно командване и мрежа от логистични центрове в Европа, основаване на европейски център за реагиране при рецесии и взаимно образование на военни офицери.

Една от задачите е да се понижи броят на оръжейните системи и да се предотврати дублирането, с цел да се спестят пари и да се подобрят взаимните интервенции.

Пактът може да служи за планове като френско-германската самодейност за планиране на нов изтребител, както и на съществуващи двустранни съглашения за военно съдействие.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР