Най-малко 2-ма души бяха убити при стрелба пред синагогата в източния германски

Най-малко 2-ма души бяха убити при стрелба пред синагогата в източния германски ...

Нападател взе на прицел евреи в Германия.


Най-малко 2-ма души бяха убити при стрелба пред синагогата в източния германски град Хале, провинция Саксония-Анхалт, предаде Би Би Си, като цитира местната полиция. Ръчна граната е хвърлена в еврейското гробище в града, а по-късно стрелба е открита и в Ландсберг, който се намира на около 15 км от Хале. Полицията е арестувала един човек, но издирва и втори, за когото се смята, че е успял да избяга от района на местопрестъплението с превозно средство. До редакционното приключване на броя нямаше повече подробности за задържания и дали той е нападателят. Не бяха идентифицирани и жертвите. Говорител на германското Министерство на вътрешните работи заяви, че мотивите за нападенията не са известни. Не е изключено атаката да е дело на десни екстремисти. Федерални прокурори са поели разследването на стрелбата, което според германското законодателство означава, че има съмнения за тероризъм, написа сп. "Шпигел". 

Нападенията са извършени навръх Йом Кипур - най-големия празник в юдейския календар и Ден на опрощаване на греховете. По време на стрелбата храмът е бил пълен с хора заради празника, разказа пред "Дойче веле" Макс Привороцки, който е ръководител на еврейската общност в Хале. Той твърди, че нападателят се е опитал да влезе в синагогата. "Тежковъоръженият нападател с каска се опита да стреля през нашите врати". 

Свидетели разказват, че стрелецът е бил облечен в камуфлажна униформа и е носел няколко оръжия. Нападателят стрелял и от ресторант за дюнери, намиращ се в близост до религиозния храм в Хале. Кметът на Ландсберг пък съобщи, че двама души са заподозрени за атаката в Хале. Те са откраднали автомобил и са се насочили по магистрала към Мюнхен. Полицията призова живеещите или работещите в района както на синагогата, така и на гробището в Хале да не излизат от сградите, в които се намират.  Централната железопътна гара в града беше затворена след стрелбата. Незабавно е засилена охраната около синагогите в Германия.

КАРЕ - ЗАГРИЖЕНОСТ

Към момента няма данни за пострадали български граждани при стрелбата в град Хале в Германия, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи в София. Според посолството в Берлин германските власти още не са обявили самоличността на двете жертви, както и мотивите за престъплението. Българското представителство в Берлин е във връзка с германските власти, следи обстановката и при необходимост е готово да окаже съдействие.

 

 

Източник: segabg.com