Най-малко 1700 души са загинали вследствие на земетресението и вълните

...
Най-малко 1700 души са загинали вследствие на земетресението и вълните
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Най-малко 1700 души са починали в резултат на земетресението и вълните цунами на остров Сулавеси в Индонезия. Трус с магнитуд 7.5 по Рихтер удари на 28 септември острова и подвигна талази с височина шест метра.

© Reuters 0.6% е годишният растеж на износа през август, демонстрират данните на Национален статистически институт. Увеличението идва от продажбите на български артикули в Европейски Съюз. След 20-дневен престой в Народното събрание досегашният министър на районното развиване Николай Нанков още веднъж се връща в същото министерство , само че като заместник-министър. Нанков напусна министерския пост по разпореждане на Борисов като знак за вдишване на политическа отговорност за злополуката край Своге. Той се върна за малко в Народното събрание, само че в сряда Народното събрание одобри оставката му. Веднага по-късно министър председателят Борисов го назначи за зам.-министър в Министерство на регионалното развитие на мястото на Малина Крумова, която пък става консултант на Борисов.

Правителството отпусна 43.2 млн. лева на Варна, които общината да заплати на Георги Гергов за имота в центъра на града, прочут с прозвището " Дупката ". Така парцелът на Гергов ще бъде заплатен с пари на данъкоплатците, а на него ще бъдат построени паркинг и площад. Решението е взето скоростно, без да бъдат оповестени претекстове. Пловдивският предприемач Гергов е един от отявлените съперници на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Кабинетът публично приключи процедурата за концесия на летище Пловдив , което бе авансово декларирано още предходната седмица. През лятото спечелилият - китайската HNA Airport Group, се отхвърли от концесията, а контракт с класираното на второ място пловдивско обединяване няма да бъде подписан поради разлика в офертите.

Министерски съвет отпусна 150 млн. лв. в допълнение за поправки за прави от републиканската пътна мрежа с обща дължина почти 480 км и уреди по тях.

Свят
Турция накара бизнеса да смъкна цените с 10%, с цел да се пребори с инфлацията. За нетрадиционната мярка заяви финансовият министър Берат Албайрак при показване на новата стратегия на държавното управление за битка с инфлацията. Планът включва още заледяване на цените на тока и газа. От началото на годината лирата загуби близо 40% от цената си. Миналия месец инфлацията доближи 25%.
Гинекологът от Конго Денис Муквеге и правозащитникът Надя Мурад са носителите на Нобеловата премия за мир за 2018 за битката им против потреблението на половото принуждение като оръжие във война.

Фотограф: Reuters
Посланикът на Съединени американски щати в Организация на обединените нации се отдръпва в края на годината . Ники Хейли е връчила оставката си на президента Доналд Тръмп и той я е приел. Според Тръмп Хейли от дълго време го е предизвестила, че желае да си вземе дълга отмора. Президентът съобщи, че обмисля да номинира някогашната си съветничка Дина Пауъл за идващ непрекъснат представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации.

Съединени американски щати и Турция ускоряват натиска върху Саудитска Арабия поради Джамал Кашоги. Съдбата на саудитския публицист продължава да е незнайна. Според турски източници той е бил погубен в саудитското консулство в Истанбул. Американският президент Доналд Тръмп изрази угриженост от изгубването му, а сенатор Линдзи Греъм предизвести за " унищожителни " последици за връзките сред Вашингтон и Рияд, в случай че информациите за убийството се потвърдят.

Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че желае втората му среща с водача на Северна Корея Ким Чен-Ун да бъде след изборите за Конгрес в Съединени американски щати на 6 ноември. Втората среща на върха бе разисквана при визитата на държавния секретар Майк Помпео в Пхенян.

Фотограф: Reuters
Икономика

Европейската централна банка (ЕЦБ) е избрала шест банки в България, които да преминат през обзор на качеството на активите . Това е част от " задълбочената оценка " на бранша и е нужна стъпка по процедурата за влизане на страната в Банковия съюз. Обхватът на инспекцията се преценя от Франкфурт. Сигурните в шестицата са Уникредит Булбанк, ДСК и ОББ. Разходите за консултантите, които ще организират инспекциите, ще бъдат поети от ЕЦБ.

Предложените от финансовото ведомство промени в данъчните закони бяха признати от Министерски съвет на съвещанието в сряда. Всички промени са вмъкнати в Закона за корпоративното подоходно облагане и бяха оповестени за публично разискване преди месец. Предстои да бъдат прегледани и в Народното събрание, където може да претърпят промени. Сред препоръчаните ограничения е въвеждането на еко детайл във формулата за налога върху леки и товарни коли.

ДАНС и КФН влязоха на инспекции в четири български застрахователя : " Бул инс ", " Лев инс ", " Асет иншурънс " и ОЗК, оповестиха няколко източника на " Капитал ". Официално акцията не е оповестена и КФН отхвърля коментар и елементи за нея, само че съгласно осведомени задачата е да се верифицират данните за финансова адекватност на сдруженията предвид на предявените към тях обилни заплащания по вреди в чужбина. Ролята на чиновниците от националната работа е да подсигурят достъп до документи.

Бизнес
Изпълнителният шеф на Volkswagen Херберт Дийс има сложен месец. След отстраняването на шефа на Audi Руперт Щадлер излязоха и резултатите за продажбите през септември, които демонстрираха внезапен спад. Глобалните доставки са намалели с 18% до 485 000 за месеца. Причината за срутва са новите стандарти за нездравословни излъчвания в Европа, както и потребителската неустановеност около комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай.

В сряда българската енергийна борса невиждано спря поради великански скок в предлаганите цени. От седмици търговци на ток и огромните компании потребители настояват, че пазарът се манипулира, а регулаторът стартира инспекция. Търговията беше спряна на пазарния сегмент " В рамките на деня ", откакто цените на пазар " Ден напред " с дата на доставка 11 октомври стигнаха рекордни равнища. Оказа се, че офертата била неточност на словенски търговец на ток.

Европейска банка за възстановяване и развитие ще поддържа 19 дребни и междинни български компании с безплатна помощ за консултантски услуги . Инициативата е част от програмата " Подкрепа за дребния бизнес " на банката. Тя покрива по-голямата част от разноските, като плановете са на обща стойност 260 хиляди евро, от които близо 180 хиляди евро се дават като грант. Други 14 плана са в развой на утвърждение, а задачата на програмата е до май 2020 година най-малко 70 компании да получат достъп до консултантски услуги. Сделки и планове

АПИ е подписала контракт с " ПСТ Груп " да строи 1.4 км от " Струма " за 18 млн. лева, откакто не се появиха тъжби от други компании. Отсечката е след тунел " Железница " в посока Гърция. " ПСТ груп " завоюва със своята най-ниска цена. За сектора в началото се състезаваха осем участници, като до отваряне на механически предложения стигнаха единствено пет. Участъкът би трябвало да се построи за 660 дни.

Британският фонд BFG ще влага 2 млн. паунда в българско-английската компания HeleCloud . Целта на инвестицията на British Growth Fund е ускоряване на растежа на компанията и уголемение към европейския пазар. Компанията за ръководство на облачни услуги HeleCloud е учредена през 2016 година и разполага с офиси в Мейдънхед, Англия, и София. Общо за компанията работят 50 души.

Производството на авточасти до Ловеч стартира през май следващата година , оповестиха от немската VOSS Automotive. Преди няколко месеца компанията нае халетата и административната постройка на банкрутиралата " Литекс моторс " в Баховица. Компанията към този момент наема хора, като броят на чиновниците би трябвало да доближи 1000 до края на 2020 година От тях 80% ще бъдат ангажирани в производството, а останалите 20% - в администрацията и ръководството. Инвестицията в съоръжение ще бъде 15 млн. евро.
Софтуерната компания " Сирма груп холдинг " завърши договорката за каузи на NEVEQ в дъщерната й " Онтотекст ". Цената е 4.2 млн. евро за 26% от капитала, като един транш от 2 млн. е бил заплатен на 5 октомври, а различен от 2.2 млн. евро би трябвало да бъде преведен не по-късно от 15 март 2019 година Новината, че фондът за рисков капитал NEVEQ ще излезе от " Онтотекст ", бе оповестена през март.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР