Най-малко 17 са загубили живота си, след като лодка с

...
Най-малко 17 са загубили живота си, след като лодка с
Коментари Харесай

Най-малко 17 загинали след корабокрушение в Мианмар

Най-малко 17 са изгубили живота си, откакто лодка с рохинги се прекатурна по време на път за Малайзия на 7 август, споделиха публични лица пред Си Ен Ен.


Всички жертви, 10 дами и 7 мъже, са мюсюлмани рохингия, тежко преследвано малцинство в Мианмар, сподели Бйа Лат, представител на избавителната група на фондацията Шуе Йаунг Мата.

Трагедията е станала покрай столицата на щата Ракхайн град Ситуе.

Осем оживели са държани в полицейски сектор, откакто са били избавени, заяви Лат.

Лодката е превозвала 58 души, в това число тримата капитани, съгласно полицейски чиновник от Ситуе.

„ Те бяха връхлетени от стихия в морето и лодката потъна под големи талази “, сподели той.

Още 33 души са в неопределеност и избавителната задача на полицията дружно със избавителната група продължава.

Жертвите са от разнообразни обитаеми места, в това число Ратедаунг, Маунгдау и Бутидаунг, сподели служителият.

Рохингите, етническа мюсюлманска малцинствена група най-вече от будистки Мианмар, са измежду най-преследваните хора в света съгласно наблюдаващите на човешките права.

Те са претърпели десетилетия на принуждение, дискриминация и гонене и им е отказано поданство, макар че живеят в страната от генерации.

През август 2017 година рохингите направиха историческо всеобщо изселване от ръководения от хунта Мианмар, откакто в щата Ракхайн избухнаха талази от принуждение, което принуди повече от 700 000 души да потърсят леговище в прилежащ Бангладеш.

Цели села бяха изгорени до основи, хиляди фамилии избити или разграничени.

Пренаселените бежански лагери в Кокс Базар в прилежащия Бангладеш карат мнозина да поемат самоуверено към морето, в търсене на сигурност и леговище в прилежащи страни.

Експертите означават, че рисковото пътешестване от Кокс Базар до Малайзия може да отнеме седмици, а изискванията в морето са рискови.

Международното право постанова на всички страни да избавят бедстващи хора в морето. Международни организации, наблюдаващи спазването на човешките парава, обаче споделят, че не постоянно се подхващат бързи дейности, изключително що се отнася до бежанците от рохингия, като на мнозина се отхвърля леговище, до момента в който дамите оповестяват за набези по време на пътуването. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР