Най-малко 169 са регистрираните досега случаи на остър хепатит с

...
Най-малко 169 са регистрираните досега случаи на остър хепатит с
Коментари Харесай

Мистериозният хепатит сред деца: 1 смъртен случай, 17 трансплантации

Най-малко 169 са записаните до момента случаи на изострен хепатит с незнаен извършител при деца на възраст сред 1 месец и 16 години. Заразени са открити в 11 страни. Това заяви Световната здравна организация в събота, представена от Си Ен Ен.

Едно дете е умряло, а 17 се е наложило да претърпят трансплантация на черен дроб, прецизира СЗО.

" Аденовирус е допустимо пояснение, само че търсенето на сътрудника извършител на хепатита продължава ", прибавят оттова.

Клиничният синдром измежду разпознатите случаи е " изострен хепатит със мощно увеличени индикатори на чернодробните ензими ".

Много от болните оповестяват за гастроинтестинални признаци като болежка в корема, диария и повръщане. Повечето от разболелите се деца не са имали температура, а познатите вируси, които предизвикват хепатит - като хепатитните вируси A, B, C, D и E, не са били открити в нито един от случаите.
От СЗО допълват, че търсеното на аргументите би трябвало да се концентрира и върху фактори като " увеличена накърнимост измежду по-малките деца поради по-слабата циркулация на аденовируси по време на Коронавирус пандемията ". По-голямата част от случаите - 114, са регистрирани във Англия. Има 13 случая в Испания, 12 в Израел, 9 в Съединени американски щати и по няколко в Дания, Ирландия, Нидерландия, Италия, Норвегия, Франция, Румъния и Белгия.

В четвъртък Центровеге за надзор и предварителна защита на болесттите на Съединени американски щати издадоха наставления за здравните като репоръчват тестване за аденовируси, когато не е ясна повода за хепатита.

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР