Най-малко 15 природни бедствия са били свързани с изменението на

...
Най-малко 15 природни бедствия са били свързани с изменението на
Коментари Харесай

Климатичните промени са причинили 15 бедствия за над милиард долара през 2019 г.

Най-малко 15 естествени бедствия са били свързани с изменението на климата през тази година и са нанесли вреди за над 1 милиард $. 7 от тях костват минимум 10 милиарда $. Това заяви английската благотворителна организация „ Кристиан Ейд “, представена от БГНЕС.
Тази година е втората най-гореща година в историята и всяко от бедствията в отчета има връзка с изменението на климата, настояват от организацията. " Екстремното време, подхранвано от изменението на климата, е блъснало всяко кътче на земното кълбо през 2019 година От Южна Африка до Северна Америка и от Австралия и Азия до Европа - наводнения, стихии и пожари, донесли безпорядък и опустошения ", се споделя в известието.
Съставяйки отчета си по публични данни, оценки на неправителствени организации и органи за подкрепяне, научни изследвания и медийни отчети, английската благотворителна организация съобщи, че бедствията изселват милиони и предизвикват всеобща гибел.
Седем от бедствията са нанесли вреди за над 10 милиарда $ (9 милиарда евро). Сред тях са наводненията, опустошили Северна Индия, тайфуна „ Лекима “ в Китай, урагана „ Дориан “ в Съединени американски щати, наводненията в Китай, наводненията в междинните и южните американски щати, тайфуна „ Хагибис “ в Япония и калифорнийските пожари - най-скъпата покруса на стойност 25 милиарда $. „ Тези числа евентуално са снижени, защото постоянно демонстрират единствено застрахователни загуби и не постоянно регистрират други финансови разноски, като загуба на продуктивност и непокрити загуби “, се споделя още в разбора.
Организацията декларира, че преобладаващото болшинство от смъртните случаи са породени единствено от две събития в Индия и Южна Африка, като назова това " отражение на обстоятелството, че най-бедните хора в света заплащат най-високата цена за последствията от климатичните промени ".
" За разлика от тях, финансовите разноски пък са най-големи в по-богатите страни: Япония и Съединени американски щати претърпяха три от четирите най-скъпи събития ".
Емисиите на парникови газове още веднъж са се нараснали през 2019 година, откакто реализираха връх през 2018 година, защото рисковите метеорологични събития в резултат на стоплянето на планетата удариха като че ли на всички места тази година. Те включват циклона „ Айдай “ в Мозамбик, тайфуна „ Хагибис “ в Япония, смъртоносната, рекордна гореща вълна в огромна част от Европа, пожарите в Калифорния и Източна Австралия и наводнения във Венеция.
Заплахата, подбудена от изменението на климата, стана толкоз остра през 2019 година, че Индонезия, една от най-бързо разрастващите се стопански системи на Земята, реши да реалокира столицата си там, където няма да потъне.
" Ако не се подхващат незабавни дейности за понижаване на нездравословните излъчвания, световните температури ще се покачат най-малко още с 0,5°C през идващите 20 години и още с 2-3°C до края на века ", декларират още от „ Кристиан Ейд “.
" Времето в света ще продължи да става все по-екстремно и хората по целия свят ще продължат да заплащат цената. Предстоящото предизвикателство е да се сведе до най-малко въздействието посредством надълбоко и бързо понижаване на излъчванията ", безапелационни са от организацията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР