Най-малко 15 души са загинали след нападението в столицата на

...
Най-малко 15 души са загинали след нападението в столицата на
Коментари Харесай

Най-малко 15 души са загинали в Найроби и 5-ма нападатели са ликвидирани

Най-малко 15 души са починали след нападението в столицата на Кения Найроби. Държавният департамент на Съединени американски щати удостоверява, че американски жител е измежду починалите .

Повече от 700 души са избавени от комплекса. Петима нападатели са премахнати , а " Аш-Шабаб " твърди, че 47 души са убити, оповестява " Тайм ".

Властите са изпратили специфични елементи в хотела , с цел да се оправят с нападателите. Късно вечерта, към осем часа след началото на обсадата, министърът на вътрешните работи Фред Матиангъи изясни, че всички наранени здания са обезпечени и че силите за сигурност са прочистили региона.

SWAT team enters #Nairobi hotel as militant attack ongoing#Kenya pic.twitter.com/lxHORP1LiU
— Ruptly (@Ruptly) 15 януари 2019 година

" Бих желал да повторя, че обстановката е под надзор и страната е в сигурност ", разяснява министърът.

Въпреки това, повече от час се чуваха изстрели. Някои членове на фамилията съобщаваха, че са били в контакт с близки, които към момента се крият в комплекса, чакайки да бъдат избавени.

 Най-малко трима са починали, има и заложници в нападението в Найроби Обновена
Най-малко трима са починали, има и заложници в нападението в Найроби

Ислямистките екстремисти от Аш-Шабаб са поели отговорност

В сряда сутринта министерството на вътрешните работи на Кения удостовери, че всички здания са обезпечени и че няма спомагателна опасност за обществото .

" Слава на Бога. Бяхме избавени. Над 50 души в моята група . Няма пострадвания. Благодаря на всички за поддръжката и молитвите. Благодарим ви KDF ", написа кенийски предприемач. KDF е абревиатурата за Кенийските отбранителни сили.

We wish to caution all members of the public including politicians that Dusit Hotel and the area around 14 Riverside Drive is a Crime Scene that is under an active security operation.Until it is declared safe, everyone not actively involved in the operation should avoid the area.
— National Police Service-Kenya (@NPSOfficial_KE) 16 януари 2019 година

Властите не са показали тъкмо какъв брой са нападателите , или какво се е случило с тях, макар че фрагменти от охранителните камери, демонстрират минимум четирима тежко въоръжени мъже, има информация и за премахнати петима нападатели .

Полицай, поискал анонимност, защото не е акредитиран да приказва с медиите разяснява, че те са следени в заведения за хранене на долния етаж и в офисите на горния етаж, само че " нямаше време да брои мъртвите ".

This man din't see color or race or religion.. why is it so hard for the rest of the world to understand. I saw him on KBC shielding a puzzled lady with his bare body...without even a bullet proof vest.#RiversideAttack #SomeoneTellNYtimes #Nairobi #Kenya #KenyaAttack pic.twitter.com/ZYYD0Hw2Yd
— An Dre

Свидетел на нападението разяснява, че е видял пет тела на входа на хотела и хора викащи за помощ и " когато се втурнахме назад да се опитаме да ги спасим, започнаха да ни обстрелват от горния етаж и да ни притискат... можехме да забележим двама души да стрелят ", сподели той.

Координираното нахлуване стартира с детонация , ориентирана против три транспортни средства отвън банката и гибелен атентат в лобито на хотела , който съществено рани посетители, изясни шефът на националната полиция на Кения Джоузеф Бойннет.

Служител от разследваща работа в Кения съобщи, че страната е в нараснала подготвеност от ноември, с информация за евентуални офанзиви против високопоставени цели в Найроби.

Въпреки многократните офанзиви, границата сред Кения и Сомалия не съумява да задържи екстремистите от " Аш Шабаб " , които елементарно употребяват подкупи за прекосяване, твърди експертна група на Организация на обединените нации.

#somalikomando are ready to rescue our brothers afrom #kenya if we are requested

we wait order pic.twitter.com/up1jXeSWDF
— Abdi Aziz Saamir● (@SaamirLive) 15 януари 2019 година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР